PUBLICITAT

Despenalització de l'avortament

L'Institut de les Dones retreu que la proposta sobre l'avortament intenta "contraposar dues balances"

Ronchera apuntala que l'informe d'avaluació de la situació de la dona i la igualtat es presentarà el mes que ve

Per Elena Hernández Molina

La secretària general de l'Insitut Andorrà de les Dones, Montserrat Ronchera,
La secretària general de l'Insitut Andorrà de les Dones, Montserrat Ronchera, | El Periòdic

L'Institut Andorrà de les Dones (IAD) ha reiterat el seu rebuig a la penalització de l'avortament, un tema que va tornar a centrar el debat d'ahir al Consell General. La consellera general del grup parlamentari de Concòrdia, Núria Segués, va reclamar el final del bloqueig sobre la interrupció voluntària de l'embaràs, una qüestió que ja s'havia debatut el 2005 i el 2013 sense aconseguir avenços significatius. El ministre Laudislau Baró va confirmar que el Govern està buscant una solució que garanteixi la protecció de les dones sense comprometre les institucions del país.

En relació amb aquesta qüestió, EL PERIÒDIC ha pogut parlar amb la secretària general de l'IAD, Montserrat Ronchera, qui ha criticat que s'intentin contraposar dues realitats que considera incompatibles: d'una banda, la posició del copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, i de l'altra, la voluntat de desbloquejar la situació. "S'estan intentant contraposar dues balances que no tenen res a veure", ha assenyalat Ronchera, qui també ha recordat les paraules del copríncep francès, Emmanuel Macron, afirmant que "la sobirania en aquesta matèria recau en el poble andorrà".


LLEGEIX TAMBÉ: Segués denuncia el bloqueig en la despenalització de l'avortament a Andorra


Ronchera ha defensat que el poble andorrà, a través dels seus representants, hauria de ser qui prengui la decisió sobre aquesta qüestió. "Aquest és un debat que s'ha de portar al Consell General", ha insistit, i no en altres àmbits. Així mateix, ha destacat que aquest any l'IAD ha elaborat per primera vegada un informe d'avaluació sobre la situació de les dones i la igualtat a Andorra, on s'han abordat temes com l'avortament i la violència de gènere.

Per altra banda, la secretària general de l'IAD ha subratllat que Andorra és un dels pocs països democràtics que encara no ha despenalitzat l'avortament, qualificant aquest debat com "obsolet". Tot i que entén que el copríncep Vives pugui estar en desacord amb la interrupció de l'embaràs, Ronchera ha afirmat que "hauria d'acceptar la voluntat del poble". També ha expressat que "la legislació és obsoleta i contrària als drets humans", insistint que és una qüestió de prioritats que cal abordar.

Finalment, i pel que fa al Servei Integral d'Atenció a la Dona (SIAT), Ronchera ha assegurat que l'IAD no ha rebut cap queixa formal. No obstant això, ha reconegut que són poques les dones que es dirigeixen al SIAT per sol·licitar informació o suport sobre la interrupció de l'embaràs. "Hi ha un nombre important de dones que opten per avortar fora de les fronteres d'Andorra", ha conclòs.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT