PUBLICITAT

Finances

Govern defensa la gestió dels crèdits tous davant les crítiques de falta de control

Lladós assegura que s'estan fent esforços per recuperar els diners i reactivar l'economia

Per Paris Mameghani

El ministre de Finances, Ramon Lladós, durant la sessió parlamentària d'avui al Consell General.
El ministre de Finances, Ramon Lladós, durant la sessió parlamentària d'avui al Consell General. | Consell General

Durant la sessió celebrada al Consell General, s'ha abordat el programa d'avals bancaris SARS-Cov-2 concedits pel Govern arran d'una pregunta amb resposta oral presentada pel conseller general del grup parlamentari Socialdemòcrata, Pere Baró. La qüestió ha generat un debat intens entre el conseller i el ministre de Finances, Ramon Lladós, centrant-se en la gestió i control dels crèdits tous concedits a les empreses durant la pandèmia.

Baró ha plantejat la seva inquietud sobre l'import exacte dels crèdits concedits i la transparència en la gestió dels diners públics. "La ciutadania vol saber on estan els diners públics, els quals no són de l’Executiu", ha afirmat el conseller, tot criticant la manca de fiscalització en el procediment d'adjudicació dels avals bancaris. Segons el conseller socialdemòcrata, "si demanem un aval, queda en l'aire", ja que no s'ha valorat ni controlat adequadament el procés d'adjudicació.

En resposta, Lladós ha indicat que l'import total dels crèdits tous concedits per part del Govern és de 3,33 milions d'euros, dels quals s'han retornat 120.000 euros. "El cost del Govern de 3,33 milions és una mil·lèsima del PIB", ha explicat el ministre, destacant els esforços que s'estan fent per recuperar els diners, tot remarcant que "hem aconseguit aixecar l'economia després de la pandèmia". A més, el titular de Finances ha reconegut que el Tribunal de Comptes ha fet algunes observacions sobre la concessió dels crèdits.

Des de la bancada socialdemòcrata, però, han insistit en la seva preocupació pel que considera una falta de control, citant les observacions del Tribunal de Comptes. "El descontrol ho exposa el mateix tribunal", ha reiterat, tot i reconèixer que la quantitat suposa una petita fracció dels diners públics. Tanmateix, Lladós ha explicat que molts dels crèdits es van convertir en préstecs i que el Govern està treballant en l'assumpte. A més, ha destacat que, tot i que normalment les ajudes solen ser a fons perdut, en aquest cas només han representat el 2% del total. "Ens preocupa recuperar-los, però no haver-los atorgat hagués estat un error molt major", assenyalant que el risc estava mitigat per la naturalesa del teixit empresarial andorrà.

Finalment, Baró ha insistit en la necessitat de transparència en el procés, reclamant la llista de totes les empreses beneficiades pels crèdits tous. "Els ciutadans volen transparència, ens ho diuen", ha conclòs, tot demanant més claredat sobre el procediment de concessió dels crèdits. El ministre ha reiterat que els avals concedits pel Govern es van gestionar correctament i que el procés de recuperació continua en marxa.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT