PUBLICITAT

Economia ciutadania

La disminució del poder adquisitiu i el creixement econòmic centren l'atenció del Consell General

Escalé critica la pèrdua de poder adquisitiu, mentre Marsol defensa les mesures per contenir la inflació

Per Paris Mameghani

El president del grup parlamentari de Concòrdia, Cerni Escalé.
El president del grup parlamentari de Concòrdia, Cerni Escalé. | Consell General

El Consell General ha celebrat avui una sessió en la qual s'ha abordat el creixement de l'economia real i el poder adquisitiu de la població andorrana. La sessió s'ha iniciat amb la pregunta formulada pel president del grup parlamentari de Concòrdia, Cerni Escalé, en la qual ha expressat la seva preocupació per la situació econòmica del país. Escalé ha destacat que el PIB real per càpita ha disminuït en els darrers anys, situant-se el 2023 en 33.600 euros, una xifra inferior a la de 2011: "La gent d’Andorra és avui més pobre que fa una dècada", ha afirmat Escalé.

A més, el conseller general ha posat en relleu altres indicadors que considera preocupants, com la baixa taxa de natalitat del país, la qual ha qualificat de "la més baixa del món i la segona més baixa d’Europa". Segons Escalé, els nivells de patrimoni han augmentat afavorint les persones amb major poder adquisitiu, tot qüestionant "els centres de servei sanitaris de primera qualitat" que haurien d'acompanyar aquest creixement.

Per la seva banda, la ministra de Presidència, Economia i Empresa, Conxita Marsol, ha replicat les afirmacions d'Escalé, tot indicant que la inflació, que va començar a incrementar-se a partir de 2022, s'ha contingut en un 2% fins a l'agost d'aquest any. "Estem contenint la inflació, i cal recordar que hem passat per una pandèmia molt greu fa uns anys", ha assenyalat la ministra. A més, Marsol ha afegit que el salari mitjà ha augmentat un 4,6%, mentre que el salari mínim ha crescut un 5% i el salari mitjà un 5,9%, destacant que "els salaris han crescut més que els preus" i que el poder adquisitiu dels ciutadans ha millorat, tot i aquest afavoriment vagi més a la riquesa.

Escalé ha continuat la seva intervenció destacant que el cost de vida al país continua en augment, especialment en l’àmbit de l’habitatge, i ha assenyalat que l'augment salarial aprovat recentment "no és superior a la inflació". També ha expressat preocupació pel fet que el Govern no respongui amb mesures adequades, tot proposant que Concòrdia destinaria 10 milions d'euros per impulsar sectors d'alt valor afegit i desenvolupar un àrea d’innovació. Així i tot, Marsol ha assegurat que el Govern ja està treballant en aquest àmbit conjuntament amb Andorra Business i l’ARI. "Estem destinant molts esforços econòmics a l’habitatge i a la diversificació", ha ponderat la ministra, afegint que la Llei Òmnibus ja inclou mesures per donar suport a les empreses de valor afegit.

Durant la sessió, el cap de Govern, Xavier Espot, ha intervingut per respondre a les preocupacions plantejades per Escalé i altres consellers. Espot ha indicat que l'increment de la població ha contribuït a la caiguda del PIB per càpita, ja que ha apuntat que "les persones que venen al país no tenen un poder adquisitiu superior als residents". No obstant això, el mandatari ha destacat que Andorra ha pres mesures per millorar el benestar de la població, com en el cas del transport públic gratuït, el qual té un cost anual de 10 milions d'euros per al Govern.

El debat s'ha intensificat quan la presidenta d'Andorra Endavant, Carine Montaner, ha sol·licitat que el Govern comparteixi les dades salarials complertes, a la qual cosa Marsol ha respost que aquestes dades són proporcionades per la CASS, però que hi ha dificultats per obtenir informació detallada sobre hores extres i primes. Per la seva part, el conseller Pol Bartolomé ha incidit al debat per advertir que una economia basada en el turisme comporta "salaris modestos" i ha plantejat si les mesures actuals són compatibles amb el control de l'habitatge. Espot ha reconegut que l’economia andorrana presenta "signes de vulnerabilitat" per la seva dependència del turisme, però ha defensat que el Govern està proposant solucions. "No volem un creixement radical, sinó un que sigui sostenible", ha afirmat el mandatari, tot destacant que l’Executiu no busca imposar un model de país concret, sinó un que satisfaci l'interès general.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT