PUBLICITAT

Acord d'associació amb la Unió Europea

Govern afirma que abans de finals d'octubre es podrà saber si l'Acord serà mixt o no

Espot reitera que la ciutadania serà consultada mitjançant un referèndum, tot i que encara no es coneix la data

Per Paris Mameghani

El cap de Govern, Xavier Espot, durant la sessió del Consell General celebrada aquesta tarda.
El cap de Govern, Xavier Espot, durant la sessió del Consell General celebrada aquesta tarda. | Consell General

Durant la sessió al Consell General celebrada aquesta tarda, Govern ha tingut l'oportunitat de respondre a la pregunta urgent presentada per la consellera general del grup parlamentari d'Andorra Endavant, Carine Montaner, relativa a l’aplicació provisional de l’Acord d’associació amb la Unió Europea sense consultar a la ciutadania. La presidenta de la formació ha demanat al cap de Govern, Xavier Espot, que es convoqui una consulta ciutadana si es pretén aplicar l’Acord de manera provisional, abans de la seva ratificació definitiva.

"Celebrem que no s’apliqui l’Acord provisionalment", ha afirmat Montaner, tot reiterant la seva voluntat de veure la ciutadania consultada mitjançant un referèndum. "Volem que hi hagi un referèndum, i nosaltres ho aboguem", ha declarat, expressant, però, que molts ciutadans estan descontents amb les polítiques actuals i que "no senten que estan a casa, no reconeixen el seu país". La consellera general ha criticat el Govern, afirmant que "no només es pot fer la diversificació econòmica amb aquest acord", esmentant que les empreses també han mostrat el seu neguit.

En la seva resposta, Espot ha assegurat que "no pretenem aplicar provisionalment l’acord sense consultar la ciutadania". A més, ha defensat que l’Acord amb la UE és beneficiós per al país, destacant que "els avantatges de l’Acord superen amb escreix els desavantatges". Tanmateix, el mandatari també ha criticat Montaner per no oferir cap proposta alternativa: "Compte amb el que diu de la ciutadania, perquè nosaltres representem tota la ciutadania, no com el vostre cas, que és més petit", ha afirmat el cap de Govern.

Per altra banda, Montaner ha preguntat si l’Acord serà de caràcter mixt, fet que significaria que algunes parts s’haurien de ratificar per part dels parlaments nacionals dels estats membres. En aquest aspecte, Espot ha explicat que "la qualificació de la Unió Europea s’haurà de consultar i veure si es voldrà fer alguna modificació". Tot i això, ha assenyalat que el Govern ha treballat perquè "no sigui un acord mixt" i que el referèndum tindrà lloc, tot i que no se sap encara la data.

En aquest context, el conseller general del grup parlamentari de Concòrdia, Cerni Escalé, ha comentat que "seria complicat votar contra un text que ja està majorment aprovat", destacant la importància de convocar el referèndum abans de la signatura de l’Acord. Espot ha coincidit amb la complexitat del procés, afirmant que "no sabem si serà un acord mixt o no, però hem de ser realistes", i que la tipologia de l’Acord no tindrà un impacte significatiu en el seu desenvolupament.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT