PUBLICITAT

El PS continua treballant amb la hipòtesi d'eleccions anticipades

  • Tot i això, Goya reconeix que l'acord monetari és «un element nou» que justifica l'oferta de pacte de Bartumeu
MARC RODRÍGUEZ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El primer secretari del PS, Ferran Goya, durant la compareixença amb la premsa d'ahir a la tarda a la capital Foto: ANA / N.M

el Partit Socialdemòcrata (PS) continua «treballant en l'opció de les eleccions anticipades», tal i com va afirmar ahir el primer secretari, Ferran Goya, en la línia de les declaracions fetes aquest estiu en què aquest apostava per un avançament dels comicis. D'aquesta manera, la formació va reconèixer que, sense un pressupost, és «molt difícil» allargar més la legislatura, tot i que, al mateix temps, Goya va reconèixer que la demanda d'un calendari concret per a l'acord monetari amb la UE és «un element nou» que justifica la recerca del cap de Govern, Jaume Bartumeu, del necessari suport polític: «L'acord s'ha de buscar; el tema és prou important», va dir.

Ara bé, tot i aquesta constatació, el primer secretari del PS va destil·lar fortes dosis de realisme en la seva compareixença per fer balanç de l'any polític, tot manifestant que després del diàleg iniciat amb les dues formacions opositores, CR i ApC, «s'ha avançat molt poc perquè no han tingut ganes» de fer-ho. Tornant a l'acord monetari, Goya va assenyalar que aquest «permetrà a Andorra i a la banca gaudir d'unes expectatives de negoci molt millors de les que hi ha ara» i que serà «una opció de creixement sostingut» i no pas «la fi d'Andorra».

Des del partit es va respectar, doncs, el missatge de Jaume Bartumeu al ja tan recordat esmorzar de Nadal: «El cap de Govern té un mandat i una obligació de treballar fins a l'últim moment per tirar endavant les reformes de modernització», va justificar. Aquesta idea de «responsabilitat», segons Goya, és el que al seu entendre fa hores d'ara al Govern «abandonar l'orgull» que podria portar a una convocatòria automàtica dels comicis avançats. Així, l'Executiu segueix amb un calendari que, tot i que «continua sense agradar-nos», segons va reconèixer el primer secretari del partit, no deixa de ser el que defensaria qualsevol Govern. De fet, a l'edifici administratiu «ho estan passant malament» donada aquesta difícil tessitura.

cr, sense «ganes» de reforma fiscal / En referència a les tres lleis d'imposició directa i l'articulat d'imposició indirecta a debat a la Casa de la Vall, i després de l'amenaça reformista de no aprovar el paquet directe si Bartumeu no convoca anticipades, Goya va concloure que el grup parlamentari reformista «no té ganes» d'aprovar aquesta reforma. D'aquesta manera, el PS va defensar la transició cap a «una fiscalitat estructurada», doncs «Andorra ja no pot viure sense impostos, com sí que es podia fer abans», i va criticar la postura reformista pel fet de «barrejar dues coses diferents» com són una complexa reforma tributària i uns comicis avançats.

passos contra la crisi / La compareixença socialdemòcrata va estar marcada per una defensa de la gestió del Govern, que, a l'entendre de Goya, «ha fet uns passos enormes per veure com poder sortir de la crisi econòmica» i ha iniciat el camí de la recuperació, «mentre que a l'altre costat, de lideratge d'idees no hi ha cap altre que el de tornar al passat». En altres paraules: «El Govern sap cap a on ha d'anar, mentre que abans els grups econòmics dictaven el que s'havia de fer». D'aquesta manera, el PS va marcar el seu perfil i, de ben segur, la línia que es defensarà en la cada cop més imminent campanya electoral del 2011.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT