PUBLICITAT

Postulants del Premi Innovadors qüestionen la decisió del jurat

  • Des de l'ADI lamenten el descontentament i recorden la transparència i correcció del procés
MARC RODRÍGUEZ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
L'acte de lliurament del Premi Innovadors 2010, durant el discurs del ministre Pere López, el 26 de novembre. Foto: S.F.G.

Diferents participants en el concurs per a l'obtenció del Premi Innovadors, liderats per un dels candidats, Carles Porté, van manifestar ahir el seu «malestar» davant «un seguit de circumstàncies ocorregudes en el procés de candidatura» i per la decisió del jurat «incomprensible i no adequada al lloable objectiu que persegueixen els premis».

Concretament, segons va afirmar Porté a aquest rotatiu, els postulants havien de presentar un pla de negoci que demostrés «la bondat de la idea, el seu abast, la seva viabilitat i el valor afegit pel país». En aquest sentit, el projecte guanyador en la categoria de creació d'empresa, Andorra Cell, «al dedicar-se a la recerca biotecnològica en matèria de cèl·lules mare procedents del cordó umbilical, pot arribar a ser fins i tot inviable d'acord amb la legislació vigent al país».

Al mateix temps, i per al projecte de desenvolupament empresarial, que va guanyar Xtremgo, «la societat creadora no ha inscrit el seu negoci al Registre de Comerç fins enguany i hauria de considerar-se dins de creació», segons Porté. A més, segons va manifestar, «resulta de tota manera sorprenent que actualment es consideri una web d'intermediació turística com una novetat» i «sorprèn encara més que sigui mereixedora d'una dotació de 100.000 euros de diners públics per enviar clients a fer parapent a Marsella o puenting a Lió des d'un portal que ni tan sols es troba escrit en català». És per això que el grup de finalistes va lamentar «que tot l'esforç i la dedicació esmerçada en l'elaboració i presentació dels preceptius plans de negoci hagi estat en va».

L'ADI defensa la legitimitat / El director d'Andorra Desenvolupament i Inversió (ADI), Carles Aleix, va qualificar de «lamentable» aquestes queixes pel fet que des de l'organització «s'han esmerçat molts esforços per fer bé les coses». En aquest sentit, va recordar com des de l'ADI «no volem ser jutjes» dels premis i que per això se subcontracta el procés a un jurat format per experts d'Esade Business School Barcelona i HEC París, així com de dos representants del país.

Segons Aleix, si des de l'ADI s'intuïa des d'abans quins serien els guanyadors, una altra de les queixes de Porté, era «perquè els projectes demostraven la seva solidesa» al llarg del seu procés de gestació. En el cas d'Andorra Cell, Aleix va recordar que el Govern està pendent de legislar en la matèria i que, en cas que no es pogués implementar, no es faria la dotació de 100.000 euros, mentre que, després de les crítiques a Xtremgo, va maniefstar que aquest «va ser el millor pla de negoci amb diferència».

D'altra banda, i donat el descontentament dels finalistes, Aleix va recordar que són projectes sòlids pel fet d'haver arribat a aquest punt. En aquest sentit, va assenyalar que els crèdits de finançament privilegiat posats en marxa pel Govern poden ser molt accessibles per als empresari, donada aquesta solvència.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT