PUBLICITAT

Un de cada tres infants amb TDAH abandona els estudis

  • El 25% dels afectats tindran en l'edat adulta un patró de conducta antisocial
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Assitents a la conferència de Bauermeister, ahir Foto: ORIOL LLAURADÓ

El Trastorn del Dèficit d'Atenció amb o sense Hiperactivitat (TDAH) va ser ahir el focus de debat a la conferència impartida al Centre de Congressos de la Capital a càrrec del psicòleg José Bauermeister. Es tracta d'un dels especialistes mundials que més a detall coneix el trastorn i que lluita per frenar les seves problemàtiques entre els afectats. Entre elles, el treball per reduir el fracàs escolar. I és que els estudis mostren que un de cada tres infants amb TDAH acaba abandonant els estudis.

Els que finalment tenen la sort de ser tractats correctament així com de viure en un entorn que els faciliti seguir la seva vida acadèmica sota el previst, però, tenen menys possibilitats d'arribar a la universitat que una persona sense trastorn. En concret, i segons les xifres que es desprenen dels quatre principals estudis clínics mundials, només prop del 10% va a la universitat. Com a aspecte positiu, però, aquesta xifra està pujant gràcies al fet que hi ha centres universitaris que estan adaptant els plans d'estudi als pacients amb TDAH.

Bauermeister va manifestar que la causa de l'elevat fracàs escolar entre els afectats és que «no es treballa suficientment bé amb els nens, o perquè no han estat diagnosticats o perquè no han estat tractats correctament durant el seu desenvolupament, ni a casa ni a l'escola». Segons el reconegut psicòleg, «l'escola i els pares sovint insisteixen en canviar al nen però aquests no poden canviar, acaben frustrats i se senten fracassats. Per això abandonen els estudis».

D'altra banda, i tal i com va exposar Bauermeister, el TDAH no s'acostuma a manifestar sol, fet que complica el treball perquè segueixin amb les classes. En un 60% dels casos el pacient està relacionat amb d'altres patologies. És a dir, els nens amb TDAH coexisteixen amb, per exemple, problemes de dislèxia, de disgrafia o de desenvolupament en el llenguatge.

Més risc de consumir drogues/ D'altra banda, els estudis clínics principals a escala mundial sobre el trastorn, que han tractat a pacients des dels 6 als 10 anys per després fer-ne seguiment durant la seva adolescència i edat adulta, indiquen també que els nens amb TDAH estan en més risc de caure durant l'adolescència en un patró il·lícit de consum d'alcohol i de drogues. Aquesta conducta ve motivada per la dificultat per autoregular-se i també per totes les frustracions viscudes en anys anteriors. D'altra banda, el psicòleg, convidat al Principat per Albatros, l'Associació Andorrana de pares i mares amb fills que tenen TDAH, i per la Fundació Privada de BPA, també va assegurar que els afectats són més vulnerables a caure en patrons relacionats amb la delinqüència juvenil. I durant l'edat adulta, en un 25% dels casos es presenta un patró de conducta antisocial.

Finalment, el treball dels psicòlegs també s'està focalitzant en reduir les probabilitats (per sobre de la mitjana) de que les persones amb TDAH pateixin embarassos no desitjats (tenen un 16% de probabilitats), de patir depressió (20%) o malalties de transmissió sexual (16%).



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT