PUBLICITAT

Energia

La xarxa de fred i calor d'Escaldes serà ampliada per augmentar la producció i els clients

S'espera que dels set edificis actuals que hi ha embrancats es pugui arribar als dotze en un horitzó 2028-2029

Per Agències

El local tèrmic de FEDA Ecoterm a Escaldes-Engordany el dia que la xarxa va ser inaugurada.
El local tèrmic de FEDA Ecoterm a Escaldes-Engordany el dia que la xarxa va ser inaugurada. | Arxiu ANA

La xarxa de fred i calor d'Escaldes-Engordany serà ampliada per poder tenir una producció superior i arribar encara a més clients. Actualment, aquesta instal·lació de FEDA Ecoterm produeix 5 GWh/any tant de calor com de fred i la previsió és que amb l'ampliació que hi ha prevista pugui arribar als 8, amb la qual cosa s'espera que dels set edificis actuals que hi ha embrancats es pugui arribar als dotze en un horitzó 2028-2029, tal com posa en relleu el gerent de FEDA Ecoterm, Alberto Manzano, segons informa l'ANA.

La intenció de l'empresa és poder licitar les obres per a l'ampliació entre els mesos de setembre i octubre, i que un cop arrenquin els treballs, aquests puguin estar enllestits en uns sis mesos. Manzano incideix en el fet que aquesta ampliació és una idea "basada en un estalvi energètic" per al país i defensa que s'ha fet "pensant i reflexionant que no hi hagi cap afectació per al medi". Es tracta d'un sistema anomenat d'aigua-aigua (hidrotèrmia), en què es captarà l'aigua del riu i es refredarà el sistema, i "tornar al riu una miqueta més avall". Aquesta aigua que es retorna al riu es fa mig grau més calenta, un fet que segons Manzano és un paràmetre que està "per sota del que marca el Govern".

En aquest sentit, incideix que "no hi ha cap afectació ni a la fauna ni al riu en general". A més, remarca que en la construcció es farà servir un mètode de captació anomenat reixa Coanda, el qual té obertures mil·limètriques i fa que "els peixos no entraran mai per allà", un aspecte que des de FEDA Ecoterm valoren com a "molt important". "Al final és la incorporació de la nova font d'energia, que fins ara no es feia servir, que és aigua freda del riu, per refredar un sistema tancat", valora Manzano, qui subratlla que "no guardem cap litre d'aigua. Això torna al riu minuts més tard".

Segons indiquen des de FEDA Ecoterm, gràcies a aquesta ampliació i al fet de fer servir l'aigua del riu, la planta escaldenca també guanyarà en eficiència energètica, ja que hi haurà un estalvi energètic del 60%. La previsió és que els treballs tinguin un cost de 700.000 euros, tot i que aquesta xifra s'haurà d'acabar de determinar perquè cal encara licitar l'obra. La idea és continuar expandint-se a la "part central d'Escaldes-Engordany", ja que cal recordar que la xarxa de fred i calor de la parròquia escaldenca es va inaugurar a mitjan desembre del 2022 amb tres edificis embrancats i en un principi subministrava només calor, tot i que de seguida va començar a fer el subministrament també de fred.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT