PUBLICITAT

La FACA vol que els contraris a la vianantizació també s'escoltin

  • La Federació aposta per un projecte que no vagi en detriment de les zones comercials adjacents a l'eix central
EVA ARASA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Una vista de l'avinguda de Meritxell, el dia en què les parròquies d'Andorra la Vella i Escaldes-Engordany van tancar l'eix central al trànsit Foto: TONY LARA

La Federació d'Associacions de Comerciants d'Andorra (FACA) insisteix que qualsevol projecte per convertir les avingudes de Meritxell i de Carlemany en una zona per a vianants ha de tenir en compte les zones adjacents, de manera que potenciar el comerç al llarg d'aquest eix no vagi en detriment dels carrers que es troben immediatament al costat. Així ho va puntualitzar la presidenta de l'entitat, Susagna Venable, en declaracions a aquest rotatiu, després que el president de la Cambra de Comerc, Indústria i Serveis, Marc Pantebre, afirmés la setmana passada que el projecte, que encara s'està treballant, compta amb el suport majoritari dels comerciants.

Des de la FACA, reconeixen que la majoria dels seus afiliats estan a favor del projecte de vianantització. «Però també hi ha afiliats que hi estan en contra», va assenyalar Venable, que va afegir que el tema és «complicat» i que cal que el projecte tingui en compte tot un seguit d'aspectes perquè tots els comerciants es puguin sentir còmodes amb la solució que finalment s'adopti.

En aquest sentit, Venable es va mostrar satisfeta pel fet que la Cambra hagi encetat un procés participatiu i va subratllar la importància que l'entitat presidida per Pantebre «escolti totes les opinions i sensibilitats».

Mesures complementàries / Per tal que el projecte de dinamització del comerç de les dues parròquies centrals tingui també en compte els establiments de les zones adjacents, la presidenta de la FACA proposa que s'adoptin una sèrie de mesures complementàries, que anirien des de la senyalització de les diferents zones comercials fins a la programació d'activitats d'entreteniment que contribueixin a fer una experiència de compra «més agradable» als clients, siguin visitants de fora o residents.

En la mateixa línia del que va expressar Pantebre, Venable va plantejar que una eventual vianantització de les avingudes de Meritxell i de Carlemany s'hauria de fer primer com una prova, «en dies puntuals». «Si la mesura funciona, llavors es podria fer extensiva a tots els dies», va dir. A l'hora de fer la prova pilot, la responsable de la FACA considera que s'hauria de dur a terme els dies de més afluència, amb l'objectiu de diposar de més dades per analitzar els efectes de la mesura i també quina és la resposta dels turistes.

Malgrat les reticències d'alguns dels afiliats, Venable està convençuda que els carrers de vianants i amb el trànsit pacificat són positius, en general, per al comerç i, en el cas de l'eix central d'Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, la vianantització «és el futur». Ara bé, el projecte s'ha de fer amb la màxima participació possible i de manera que tothom s'hi senti «integrat».

La presidenta de la FACA encara constata preocupació entre alguns comerciants. Més enllà del fet que es tingui en compte la seva opinió a l'hora de definir el projecte, Venable creu que se'ls ha d'escoltar. «El projecte ha d'estar molt ben fet i no ha de deixar de banda cap barri, cap carrer. Per promocionar els uns, no ens podem permetre perjudicar els altres», conclou.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT