PUBLICITAT

La CEA s'alia amb la Pimec per fer front contra les reformes sindicals

  • La patronal catalana anima a fer pressió i evitar-ne el desplegament de punts «fets amb una alegria terrorífica»
MARC RODRÍGUEZ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
José Hallado i Xavier Altimir, a la seu de la Confederació Empresarial Andorrana, ahir al matí Foto: ANA / N.M.

Dijous, el Consell General va aprovar la presa en consideració del projecte de llei de llibertat sindical i de l'articulat que pretén modificar el codi de relacions laborals, fruit del consens entre el PS i ApC. Però no havien passat ni 24 hores quan, des de la patronal andorrana, es va posar el crit al cel per unes reformes que, segons va apuntar el director de Relacions Laborals i Polítiques Socials de la Micro, Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (Pimec), José Hallado, «van més enllà en molts aspectes que a Catalunya, amb molta més tradició sindical, s'ha trigat 15 anys en regular». En aquest sentit, el representant de la patronal catalana va assenyalar que el codi de relacions laborals proposat per PS i ApC podria resultar «traumàtic» pel fet que és «molt pitjor haver de canviar les normes després que fracassin que no pas crear-les ajustant-se a la realitat del país».

En aquests termes, Hallado va assenyalar que Andorra estaria a punt d'aprovar «una macroregulació que serà inabordable i que farà ineficient el marc del futur». En aquest sentit, va exposar que és «una absurditat» el fet de «donar carta de natura a un sindicat pel simple fet de ser un sindicat» tot i que tingui, segons va comentar, dos representants. «Sempre he pensat que dos formen una parella, i no pas un grup», va ironitzar el director de Relacions Laborals i Polítiques Socials de la Pimec, que tot seguit va mostrar-se favorable a la negociació col·lectiva «sempre i quan es faci amb cara i ulls».

De fet, una altra de les crítiques de la patronal catalana exposada davant un bon grapat d'empresaris que es van apropar a la seu de la CEA de Prat de la Creu va ser que «a Andorra hi haurà representants sindicals a partir de 50 treballadors, quan a Catalunya calen 150». Tot i això, Hallado no va fer referència a la manera com es pot garantir la representativitat dels treballadors en un microestat com l'andorrà en què el nombre d'empreses que superen el topall de 150 treballadors és mínim.

MÉS ENLLÀ DE LA CARTA EUROPEA / Les paraules d'Hallado van derivar cap a més crítiques. Segons ell, i després d'haver realitzat una anàlisi dels articulats amb el suport de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), els textos proposats superen els barems mínims de la Carta Europea en el sentit que estan «fets amb una alegria terrorífica» que és «molt preocupant».

«La Carta Europea no diu això», va precisar Hallado, que va manifestar com els punts que s'han de tenir en compte passen per «la representació democràtica i l'aglutinació sectorial» possibles, segons ell, amb un mar legislatiu més garantista amb la patronal. El representant de la Pimec va realitzar una metàfora que va rebre els elogis dels assistents: «Això és com si fem una casa i comencem posant l'antena parabòlica», va assenyalar. Els efectes que, a l'entendre de la Pimec, pot tenir aquest fet passen pel risc de la consolidació d'un grup de persones que facin «carrera de sindicalista».

Un altre dels «errors» criticats per Hallado va ser que s'hagi «agafat la normativa espanyola tot canviant els números» en el sentit d'«incrementar el nombre de representants» i possibilitant l'existència de «grups parells» en què, segons va denunciar, arribar a una entesa pot arribar a ser pràcticament impossible en casos d'empat tècnic.

Finalment, el representant de la Pimec va fer altres consideracions com ara que a Andorra «no hi ha un personal arrelat al territori», fent al·lusió a la mobilitat dels treballadors procedents d'altres països, tot i que tampoc va assenyalar si això hauria d'anar acompanyat d'una retallada de drets pel fet que els treballadors siguin de procedència immigrant. Hallado va concloure, però, que d'una manera o altra «cal un codi de relacions laborals, del desenvolupament del dret de vaga, la negociació col·lectiva i els processos per a la representació». El «problema», així, rauria per als empresaris en el pes donat als seus assalariats.

Altimir, en sintonia amb hallado / El president de la CEA, Xavier Altimir, va afirmar el seu elevat grau de coincidència amb el missatge d'Hallado, donant suport a les observacions realitzades. Concretament, va manifestar el seu desacord pel fet que els grups parlamentaris no hagin tingut en compte la patronal, segons va lamentar, i va assegurar que des de la CEA no són contraris a l'existència de sindicats. En aquest cas, les crítiques d'Altimir van girar entorn l'estructura sindical andorrana, que al seu parer no està preparada per adquirir les responsabilitats que van lligades als drets que se'ls han d'atorgar a aquestes organitzacions de treballadors.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT