PUBLICITAT

Cultura

Les danses i les tradicions andorranes es donen cita en el festival Ésdansa

El plat fort de l'esdeveniment serà amb l'escenificació de l'espectacle 'L'última ossa d'Ordino'

Per El Periòdic

Una dansa de l'Associació de Cultura Popular d'Ordino.
Una dansa de l'Associació de Cultura Popular d'Ordino. | Associació de Cultura Popular d\'Ordino

Les tradicions andorranes seran les protagonistes de la 42a edició de l’Ésdansa, el festival de dansa d’arrel tradicional que se celebra del 19 al 25 d’agost a les Preses (Garrotxa). D’una banda, les codirectores de l’Esbart Valls del Nord, Pilar Capdevila i Sandra Tudó, en el marc de la Formació Ésdansa, oferiran tres tallers: un per als joves d'11 a 16 anys i dos per adults. Capdevila i Tudó donaran a conèixer danses com el 'Contrapàs d'Ordino', l’'Esquerrana' o el 'Ball de bastons' de la Massana, i també s'endinsaran en noves creacions basades en la tradició d'arrel, treballant fragments com la 'Dansa de Canillo', la 'Farandola d'Andorra' i l''As d'Oros d'Escaldes-Engordany’.

El divendres 23 d’agost, el president de l’Associació de Cultura Popular d’Ordino, Albert Roig, oferirà una xerrada sobre el patrimoni festiu andorrà. Sota el títol ‘Festes d’interès cultural. Patrimoni immaterial d’Andorra’, Roig donarà a conèixer als assistents les 16 festes declarades d’interès cultural que estan incloses en l'Inventari general de Patrimoni cultural d’Andorra com a béns immaterials. Per altra banda, dissabte 24 es farà un taller de falles en què es donaran a conèixer les diferents tipologies de falles que es fan a Andorra (la tradicional d’escorça de beç, la de paper de pasta de pi i la de llum) i es durà a terme un taller pràctic de les dues darreres.

El plat fort arribarà dissabte al vespre a partir de les 19.30 hores, quan l’Esbart Valls del Nord escenificarà l’espectacle ‘L’última ossa d’Ordino’, basat en la farsa burlesca que porta el mateix nom. L’esbart va crear aquest ball l’any 2023 commemorant el reconeixement Unesco com a patrimoni immaterial de la humanitat de les festes de l’os dels Pirineus, entre les quals hi ha la representació ordinenca.  Posteriorment, el cos de dansa oferirà el ball ‘Fallaires d’Ordino’, una dansa que per primera vegada es podrà veure fora del seu lloc tradicional, ja que és el ball que obre la festa de les falles d’Ordino a la plaça Major i que va ser creat expressament amb aquesta finalitat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT