PUBLICITAT

Política internacional

La cerca de Puigdemont manté controls esporàdics a la frontera de França i Andorra

El candidat de Junts+ està convençut que Illa només serà president si pacta amb ERC i els comuns

Per Paris Mameghani

Carles Puigdemont podria ser detingut en la seva assistència a la investidura.
Carles Puigdemont podria ser detingut en la seva assistència a la investidura. | La Tribuna de Ciudad Real

L'expresident de Catalunya, Carles Puigdemont, ha arribat a Barcelona aquest dijous al matí, acompanyat del president del Parlament, Josep Rull, després de gairebé set anys del seu exili a Bèlgica. El candidat de Junts+ ha aparegut avui per assistir al ple d'investidura de Salvador Illa, després que dimarts afirmés que "no temia una detenció, però que contemplava la possibilitat".

En finalitzar el seu discurs, dut a terme públicament davant de 3.500 persones, Puigdemont no ha volgut acompanyar a la comitiva del seu partit en l'entrada al Parlament. Des d'aquest moment, no s'ha tornat a veure a l'expresident i els Mossos d'Esquadra han activitat 'l'operació Gàbia' per a la seva cerca i captura, amb la supervisió del magistrat espanyol Grande-Marlaska, segons informen mitjans catalans.

EN DIRECTE, MINUT A MINUT:

11.00 hores - Illa garanteix una nació "unida"

El líder del Partit Socialista de Catalunya, Salvador Illa, ha pujat al faristol amb el convenciment de ser investit president de la Generalitat. Sota el paraigua que el cas del 'procés' quedi a un costat, Illa ha sentenciat que el seu objectiu és que els vuit milions de catalans se sentin part "d'una mateixa Catalunya", el qual passa, primer de tot, per l'aplicació de l'amnistia "sense subterfugis", ha manifestat.

11.10 hores - Marlaska espera la detenció de Puigdemont

El ministre de l'Interior d'Espanya, Fernando Grande-Marlaska, es troba a aquestes hores al seu despatx de Madrid rebent tota la informació sobre 'l'operació Gàbia', activada a primera hora d'avui pels Mossos d'Esquadra per intentar detenir a l'expresident després de gairebé set anys de la seva 'proclamació d'independència'.

11.20 hores - Retencions en tots els accessos a la ciutat comtal

Els punts principals per entrar i sortir de Barcelona registren aquest dijous al matícues de fins a cinc kilòmetres,derivades pels múltiples controls de seguretat instaurats pels Mossos d'Esquadra. 'L'operació Gàbia' per trobar el parador de l'expresident ha desenvolupat una xarxa de regulació del trànsit en certes vies com la ronda Litoral, la ronda de Dalt i la A2 a l'altura de Sant Joan Despí. Es recomana a la ciutadania del Principat que abans d'efectuar un desplaçament a la ciutat catalana, consultin al Servei Català de Trànsit l'estat actual de les carreteres.

11.30 hores - El jutge Llarena no vigila el dispositiu de detenció de Puigdemont

L'expresident ha pogut accedir a territori espanyol sense ser detingut per les autoritats segons l'ordre cursada pel jutge Pablo Llarena als Mossos d'Esquadra. Cal recordar que l'expresident ha proferit la seva compareixença pública al passeig Lluís Companys, en una intervenció que ha durat cinc minuts i sense donar a entendre quan se'l podrà tornar a veure. En una marxa al Parlament, és quan se li ha perdut la pista a Puigdemont i ha circulat el rumor a l'hemicicle que el candidat de Junts+ s'hauria pogut escapar.

12.30 del migdia - L'operatiu policial a Catalunya provoca cues de fins a 8 km

Moment delicat a la xarxa viària catalana segons avança el matí, ja que l'operació activada per a l'arrest de Carles Puigdemont està causant grans retencions en les vies principals d'accés a la capital catalana, sobretot a les autopistes. Segons apunta el Servei Català de Trànsit, les cues i retencions a Barcelona són ara de fins a 8 kilòmetres.

12.45 del migdia - Detingut un agent dels Mossos per "ajudar a escapar a l'expresident"

Segons informen fonts policials de El Periòdico, un agent dels Mossos d'Esquadra ha estat arrestat per ser el presumpte autor en haver ajudat a fugir a Puigdemont en cotxe, després que l'expresident hagués baixat de l'escenari en la seva compareixença en un vehicle blanc. La policia manega la teoria que Puigdemont hagi pogut canviar de vehicle en sortir de Barcelona.

13.20 del migdia - Finalitzen els controls a la duana hispanoandorrana 

Després que la policia espanyola hagués efectuat durant el matí d'avui una sèrie de controls als vehicles que entraven al Principat per intentar localitzar a Carles Puigdemont, es desactiva per ara 'l'operació Gàbia' i ja flueix amb normalitat el trànsit per la duana d'Espanya. 

14.50 hores - Indignació amb els Mossos per l'ús d'esprai pebre contra els independentistes

La no detenció de Carles Puigdemont en haver aconseguit trepitjar sol espanyol després d'haver conduït un acte davant d'un centenar de persones ha provocat la indignació d'alguns ciutadans posant en qüestió l'actuació dels Mossos, d'igual manera que en el sector independentista al haver carregat i llançat esprai pebre contra els manifestants de Junts+ que es trobaven congregats al parc de la Ciutadella per donar suport a la tornada de l'expresident.

15.33 hores - La Taula rebutja la petició de Junts per suspendre el ple

El PSC i ERC han decidit votar en contra de la petició sol·licitada pel partit de Puigdemont de no reprendre el ple d'investidura de Salvador Illa. D'aquesta forma, a les 16.00 hores es tornarà a aixecar la sessió. 

15.40 hores - Dos detinguts i 15 denunciats per enfrontaments a les portes del Parlament

Balanç de dos arrestats i 15 denunciats a hores d'ara per altercats a l'entrada del Parlament de Catalunya en una batalla entre l'intent dels independentistes per entrar al recinte i les forces de seguretat dels Mossos d'Esquadra.

15.55 hores - Un jutge de Barcelona demana l'arrest de Turull per 'obstrucció a la justicia'

Un jutge de guardia de Barcelona ha sol·licitat detenir al president del Parlament, Jordi Turull, com a presumpte autor d'un delicte per obstrucció a la justícia, segons detallen diferents fonts de la Conselleria de l'Interior espanyola a Europa Press.

16.22 hores - Els Mossos reactiven 'l'operació Gàbia' 

Els controls de la policia a Barcelona per buscar a Carles Puigdemont havien quedat inactius a partir de les 14.00 hores per raons operatives, però a aquestes hores de la tarda ja s'han tornat a activar. Els diferents controls als punts més importants de la capital catalana, com a l'avinguda Meridiana, la AP-2 a l'altura de Soses cap a Aragó o en l'AP-7 en La Jonquera ja tornen a estar sota vigilància dels Mossos d'Esquadra. 

16.45 hores - Els Mossos desmenteixen l'arrest de Turull 

Segons han informat els Mossos d'Esquadra en el seu compte de 'X', "no s'ha emès cap ordre de detenció" al president del Parlament. D'aquesta manera, el cos de policia desmenteix les esmentades informacions, i apunten que "la Comissaria General d'Informació s'ocuparà d'instruir les possibles responsabilitats penals amb les persones vinculades a la fuga de Puigdemont".

17.10 hores - Vox presentarà una denúncia contra els que han 'encobert' la fuga de l'expresident

El secretari general de Vox, Ignacio Garriga, ha anunciat fa uns minuts que el seu partit interposarà una denúncia contra els que han ajudat a encobrir l'escapada de Puigdemont després que desaparegués entre un grup de persones. Així ho ha comunicat Garriga en el seu discurs al ple d'investidura de Salvador Illa, i de moment, es desconeix el parador de l'expresident.

17.44 hores - Desactivada novament 'l'operació Gàbia'

Els Mossos d'Esquadra han tornat a retirar el dispositiu policial desplegat a la principal xarxa viària de Catalunya per intentar capturar a Puigdemont, però es mantenen els controls esporàdics, especialment en les zones de les fronteres de França i Andorra.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT