PUBLICITAT

Doblatge en català

Les pel·lícules en català assoleixen un 4,08% d'espectadors durant el primer semestre

El film 'Del Reves' ha estat el més vist, seguit de 'La casa en flames'

Per Agències

Espectadors a una de les sales dels cinemes Illa Carlemany.
Espectadors a una de les sales dels cinemes Illa Carlemany. | Arxiu ANA

El percentatge d'espectadors que ha anat a veure pel·lícules en català als cinemes Illa Carlemany durant els sis primers mesos de l'any, un 4,08% respecte al total, ja es troba lleugerament per sobre de la xifra que es va assolir a finals de l'any passat, que va ser del 3,75%. Així ho va anunciar aquest dimarts el director de les sales, Robert Ruescas, qui va explicar que, malgrat la manca d'una oferta important d'estrenes durant aquest primer mig any, l'afluència d'espectadors que han apostat pel cinema en català ha augmentat. "En primer lloc, la pel·lícula que ha tingut més èxit ha estat 'Del Revés 2', doblada en català. I, en segona posició, trobem 'La casa en flames' de Dani de la Orden" detallava, el director dels cinemes Illa.

Ruescas, de fet, comentava que un dels motius que poden haver contribuït als bons resultats és el fet de mantenir l'entrada a quatre euros, gràcies al conveni amb el Govern. "Nosaltres sempre intentem oferir una gran varietat de gèneres, però és cert que el cinema infantil és el que funciona millor" assegurava, Ruescas, mentre lamentava que, en canvi, el cinema independent no té la mateixa acollida. "Normalment, en català, triomfen aquelles pel·lícules que han tingut un gran recorregut de premis o bé que aporten una idea original, com és el cas de 'Casa en flames'. La comèdia també dóna força empenta a les pel·lícules doblades en català" reconeixia, el director. De fet, l'any passat es van projectar un total de quinze títols en català i, enguany, amb només sis mesos, ja se n'han programat tretze. "Algunes de les pel·lícules que han funcionat molt bé han estat 'Kung Fu Panda 4', 'Canigó 1883', 'Gru 3. Mi villano favorito' o 'Garfield'" apuntava, Ruescas.

Previsió d'un segon semestre prometedor després d'un inici d'any fluix en estrenes

Ruescas reconeixia que, en general, aquest primer semestre ha estat un període fluix pel que fa a les estrenes. "El balanç d'espectadors es troba una mica per sota de l'any passat. I era d'esperar" admetia, el director dels cinemes Illa, qui recordava que, degut a la vaga conjunta d'actors i guionistes de l'any passat, moltes estrenes es van reprogramar per més endavant. "Hi ha hagut estrenes importants, però no masses. De fet, les més destacades a nivell d'espectadors i de recaptació han estat 'Dune' i 'Del Revés 2'" indicava, Ruescas, tot afegint que, en relació amb aquesta segona, hi havia molta expectació. "La primera part, que es va estrenar fa nou anys, ja va ser una pel·lícula molt estimada" assenyalava.

Pel que fa a l'estratègia per seleccionar les pel·lícules, Ruescas comentava que des dels cinemes es treballa amb un circuit on delegacions i assessors s'encarreguen de fer d'intermediaris amb les distribuïdores. "Busquem directament els títols comercials. També hem optat per alguna pel·lícula de caràcter més independent com 'Anatomía de una caída', però valorem, sobretot, les grans produccions com 'Godzilla', 'El especialista' o 'El reino del planeta de los simios'".

Segons les previsions, Ruescas comentava que la indústria hauria de començar a estabilitzar-se a partir d'aquest moment. "Sembla que durant la segona meitat d'any i al 2025 hi haurà un calendari d'estrenes més regular. A partir d'aquest dijous estrenem 'Lobezno', que pot trencar molts rècords, ja que ha estat un dels tràilers més vistos a YouTube" apuntava, el director dels cinemes Illa, mentre avançava que el calendari d'estrenes pujarà de nivell a finals d'any amb l'arribada de títols com 'Joker', 'Gladiator' i 'Mufasa' per Nadal, informa l'ANA. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT