PUBLICITAT

La CASS fixa per al proper abril l'esgotament dels fons per malaltia

  • El Govern serà qui assumirà la despesa, pressupostada en 132 milions al 2011, un cop s'acabin les reserves
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Una metgessa als passadissos de l'hospital de Meritxell Foto: ONA MORANTE

Les reserves de la branca general han tocat fons. O almenys així ho apunten les previsions de la Caixa Andorra de la Seguretat Social, que fixen en l'abril-maig el període en què s'acabaran els fons per a malaltia. A partir d'aquest punt haurà de ser el Govern qui, «per llei», assumirà la despesa que genera, tal i com va manifestar ahir el president del consell de la CASS, Josep Maria Beal.

L'Executiu, per la seva part, ha pres consciència de la situació. La ministra de Salut, Benestar i Treball, Sílvia Bonet, va reconèixer ahir que el Govern ja treballa per assumir aquesta despesa i que sigui quina sigui la quantia econòmica «haurà de ser assumible», ja que d'ella en depèn el pagament dels costos sanitaris que genera la població. Bonet també va explicar que té prevista una reunió amb els membres del Consell d'Administració de la CASS per tal de tractar la qüestió i escoltar les propostes que han elaborat encarades a reduir al màxim l'aportació que haurà de fer l'Executiu. De moment no hi ha cap xifra exacta sobre la taula sobre el què haurà d'aportar, tot i que la parapública fixa les despeses de la branca general durant l'any 2011 en 132 milions d'euros.

En aquesta trobada entre la ministra i el Consell d'Administració aquests darrers exposaran el seu paquet de mesures, elaborades a partir de la creació d'una comissió delegada de seguiment de la sostenibilitat de la branca general. Beal va explicar que la comissió, formada per cinc persones, treballa des de fa tres mesos i ja ha extret les primeres conclusions. Entre aquestes, destaquen la revisió i actualització de la nomenclatura (es pretén passar a la francesa), l'anàlisi de sistemes per a la optimització de les baixes i l'estudi d'adequació dels preus de referència.

Les actuacions passen també per revisar els preus d'alguns serveis, com és el cas del cost per fer-se analítiques, el cost dels medicaments, la radiologia o d'altres proves complementàries a les visites mèdiques. La modificació del cost de les analítiques «és el que està més avançat», va assegurar Beal, així com també la revisió pel que fa als medicaments. En qualsevol cas, però, «l'usuari sempre en sortiria beneficiat», ja que les revisions dels costos sempre es farien a la baixa, «així pagaria menys la CASS i també l'usuari», va explicar Beal. Ara cal determinar, en el cas dels medicaments, si la rebaixa només afectarà als genèrics o a la totalitat.

Auditoria per optimitzar recursos / Paral·lelament a aquestes mesures, Beal també va informar que s'ha adjudicat a través del sistema de concurs públic l'elaboració d'una auditoria que ha de permetre «optimitzar els recursos» que genera la seguretat social, també a nivell intern, pel que fa a instal·lacions i treballadors. Amb l'auditoria també es pretén «millorar la qualitat dels serveis prestats als usuaris».

La tasca que en surti de l'auditoria ha de seguir la línia aconseguida aquest any. Segons va informar la parapública, el dèficit de la branca general estarà per sota del pressupostat. Els primers sis mesos les pèrdues eren de 8 milions d'euros.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT