PUBLICITAT

Impost en productes de primera necessitat

Andorra manté l’1% d’IGI en l’oli d’oliva mentre Espanya redueix l’IVA al 0%

Tot i les rebaixes fiscals en els països veïns, Andorra no modifica l'impost sobre l'oli d'oliva

Per El Periòdic

Des d’aquest juliol i fins a final de setembre els supermercats espanyols apliquen un IVA del 0% en l'oli.
Des d’aquest juliol i fins a final de setembre els supermercats espanyols apliquen un IVA del 0% en l'oli. | Pixabay

A Espanya, des d'aquest juliol fins a finals de setembre, s'ha eliminat l'IVA de l'oli d'oliva, aplicant-hi un tipus impositiu del 0%. A partir del darrer trimestre de l'any, l'IVA augmentarà al 2% i arribarà al 4% a partir de 2025. Altres països, com Portugal, han adoptat mesures similars, reduint el seu tipus d’IVA del 6% al 0%. En canvi, Andorra ha decidit mantenir l’IGI que grava l’oli d’oliva en l’1%.

Fonts del sector de la distribució i venda d’aliments a Andorra han expressat la seva preocupació: "Sense iniciatives que contrarestin les mesures que prenen els països veïns, som menys competitius." Afegeixen que, tot i la gran varietat de supermercats al Principat, "després ens queixem que la gent marxi a comprar a la Seu d’Urgell."


LLEGEIX TAMBÉ: El supermercat Aldi obre les portes gairebé un mes després d'ajornar la seva inauguració


En el context de la Unió Europea, Espanya és un dels països que experimenta un estancament en el consum, fet que fa que les llars espanyoles siguin més prudents a l’hora de prendre decisions de compra. Per a productes de primera necessitat, com l’oli d’oliva, l’exempció de l’IVA ajuda a facilitar l’accés dels consumidors i a millorar el funcionament de l’economia.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT