PUBLICITAT

Els reformistes situen el pròxim dia 29 com a data final de la legislatura

  • El Govern assenyala que «les eleccions seran la conseqüència, i no la causa» de la manca d'entesa
MARC RODRÍGUEZ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Joan Gabriel i Bruno Bartolomé, durant l'última sessió del Consell General, a la qual el portaveu es va apropar Foto: TONY LARA

El grup parlamentari reformista va publicar ahir un comunicat a la seva pàgina web en el qual informava de la decisió de «donar per finalitzada la legislatura a partir del dia 29 de desembre, tan bon punt hagin estat aprovades, en sessió de Consell General, les tres lleis fiscals directes», tancades en el sí de la Comissió legislativa de Finances i Pressupost el passat dimarts.

D'aquesta manera, i després que des d'ApC també es transmetés dimecres un missatge de crítica a les paraules del cap de Govern, Jaume Bartumeu, en l'esmorçar de Nadal amb els mitjans de comunicació, la principal força de l'oposició va mostrar la seva total manca de sintonia amb la possibilitat que aquesta legislatura pugui donar més fruits. «Un cop acomplert el seu compromís tal com es va formular al seu moment i que és vigent, el grup parlamentari reformista no vol ser responsable ni còmplice de les maniobres dilatòries que tant el Govern com el grup parlamentari socialdemòcrata pretenen», van assenyalar.

Tot el contrari, des de la bancada reformista es va sostenir que ha arribat el moment de «resoldre aquesta legislatura» i, en conseqüència, van instar a Bartumeu, «únic responsable de dictar la dissolució del consell i de la convocatòria d'eleccions», a que «entengui quina és la situació real i deixi de confondre al país amb cortines de fum i notícies sensacionalistes per passar a demostrar la responsabilitat política que se li suposa que ha de tenir».

El govern contraataca / En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, el portaveu, Bruno Bartolomé, va voler matisar les paraules de Jaume Bartumeu sense entrar, però, en contradicció amb la filosofia que la legislatura no està esgotada. Concretament, Bartolomé va manifestar que la intenció del màxim responsable de l'Executiu és la d'assumir el «gran moment estratègic» tot enfocant qüestions com l'«acord monetari, el sistema de pensions, la reforma educativa o el sistema impositiu», quatre punts, segons ell, cabdals per «seguir avançant».

En altres paraules, Bartolomé va manifestar que les eleccions anticipades «seran la conseqüència, i no la causa» de la manca d'entesa, amb la qual cosa va evidenciar clarament la sensació que la convocatòria dels comicis és un fet pràcticament irrevocable, tot i que el Govern no dóna formalment per tancada la legislatura fins que el projecte de llei de pressupost 2011 sigui votat al Consell General. Només a partir d'aquell moment, en cas que, com tot apunta, el text sigui refusat, el cap de Govern, tal i com va anunciar ja fa mesos, convocaria els comicis.

D'aquesta manera, els socialdemòcrates van criticar la postura reformista de tancar directament la legislatura de manera unilateral un cop aprovada la reforma fiscal directa, sobretot perquè, segons va apuntar Bartolomé, «encara hi ha l'esperança que l'IVA es pugui presentar» a temps per ser votat a la Casa de la Vall, amb l'evident sintonia programàtica entre PS i CR que només es pot trencar si la negociació s'allarga, tot sent endarrerida a la següent legislatura.

Nous elements a negociar / Bartolomé va informar, a mode de full de ruta, dels principals temes que, segons el Govern, s'haurien de negociar de manera imminent amb el grup que més ha ajudat a la governabilitat. Amb aquest reconeixement, el portaveu va criticar la postura d'ApC i va picar l'ullet a uns reformistes que, tal i com van demostrar ahir, han arribat al seu topall.

Aquests temes són, segons Bartolomé, els 220 milions d'euros compromesos en concepte de complements de pensions a l'Administració, la sostenibilitat futura dels quals s'ha d'abordar, així com l'acord monetari, «on s'han establert uns compromisos que no hi eren» tot just fa un mes. Nous temes a negociar, doncs, però contrast de posicions.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT