PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La UdA registra un creixement en el programa de doctorat

Les xifres se situen en 21 doctorands matriculats i vuit nous projectes de doctorat

Per El Periòdic

Un moment del Seminari de recerca que s'ha celebrat aquest divendres a l'UdA.
Un moment del Seminari de recerca que s'ha celebrat aquest divendres a l'UdA. | Universitat d\'Andorra

La Universitat d’Andorra ha celebrat aquest divendres la 16a edició del Seminari de recerca, una jornada que any rere any serveix per donar a conèixer l’activitat del personal investigador de l’UdA. El rector, Juli Minoves, ha donat la benvinguda als assistents i ha assenyalat el volum i la transversalitat dels programes de recerca portats a terme des de l’UdA, així com el seu programa de doctorat. El Seminari de recerca ha servit per fer balanç de l’activitat investigadora de l’UdA. Durant aquest curs 2023-2024 s’han defensat cinc tesis doctorals, de manera que ja són 25 les persones que disposen del títol de doctor/a per la Universitat d’Andorra des que es va iniciar el programa de doctorat fa catorze anys. Actualment hi ha 21 persones doctorandes matriculades i de cara al curs vinent hi ha vuit projectes més que opten a iniciar el programa de doctorat.

Durant l’acte també s’ha destacat que el Govern ha concedit dos ajuts complementaris als dos projectes Poctefa en els quals l’UdA participa (Dual-Transversalis i (co)Participa) i s’ha anunciat la intenció d’obrir la convocatòria per atorgar dos nous ajuts per a estudiants de doctorat a temps complet. Aquests ajuts van crear-se l’any 2018 i fins a la data se n’han concedit tres: la beneficiària del primer ja es va doctorar i els altres dos també estan a punt de defensar la seva tesi.

Enguany el seminari s’ha centrat en el benestar dels doctorands i doctorandes, tenint en compte que el seguiment d’un programa de doctorat pot comportar problemes de salut mental com ara l’estrès. Per això, s’ha fet una taula rodona per donar veu a les experiències de quatre doctores que aquest curs han defensat la seva tesi doctoral, Cèlia Baró, Anna Boada, Sònia Gili i Lorena Jordana, i una xerrada per sensibilitzar el públic assistent sobre el doctorat i la salut mental, que ha anat a càrrec de Miguel Richart Martínez, doctor en psicologia i catedràtic de la Universitat d’Alacant.

Durant la jornada s’ha posat de manifest que els factors de risc són nombrosos, com ara el gènere, l’equilibri percebut entre la vida professional i la personal, la pressió per publicar, la incertesa laboral, la càrrega de treball, la falta de suport social, o la qualitat de la supervisió de la direcció de la tesi doctoral. L’Escola internacional de doctorat de l’UdA ha elaborat un estudi sobre la situació d’aquesta temàtica a escala europea, i una enquesta per fer un diagnòstic de la situació dels doctorands i doctorandes, per poder abordar la qüestió i proporcionar suport adequat a aquest col·lectiu.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT