PUBLICITAT

Les estacions d'esquí augmenten el 12% el consum elèctric

  • La construcció continua la tendència a la baixa gastant l'11% menys de llum
PEPA GALLEGO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Moles, ahir, en la trobada amb els periodistes per repassar l'any que s'acaba. Foto: TONY LARA

Malgrat la crisi econòmica, diferents activitats mostren una tendència a l'alça en el consum elèctric. El cas de les estacions d'esquí és el més important amb un augment del 12%del consum de llum durant tot aquest any. En general es preveu que quan finalitzi l'any el consum elèctric sigui de 609 GWh, el 1,7% de més que l'any passat i el màxim històric del país. Albert Moles, director de Feda, va explicar ahir que ha estat a l'hivern on s'ha augmentat més el consum fins el 5%, mentre que en estiu va baixar amb menys ús de l'aire condicionat amb el 3% menys.

L'administració i el comerç també ho fan amb un 2,7% i un 1,6%, respectivament, mentre que la construcció és el sector que continua la seva tendència a la baixa dels darrers any amb un important descens del consum elèctric xifrat en gairebé el 11%. Per la seva part, el consum de l'ús domèstic també continua augmentant i es fa en més del 3,5%.

Qualitat del servei / El temps del tall anyal de consum elèctric mesurat se situa en 23 minuts. Per cinquè any consecutiu Feda aconsegueix estar per sota de la mitja hora. D'aquests 23 minuts, 21 han estat producte d'avaries i els dos minuts restants de les maniobres per a manteniment de les xarxes elèctriques.

Moles també va explicar que la xarxa de distribució està alimentada en bucle en un 88%, és a dir, que aquest percentatge de les estacions transformadores poden estar socorregudes per una alimentació alternativa en cas d'avaria en la línia principal.

De cara a l'any vinent, Feda es planteja fer front als canvis en el món de l'energia, específicament pel que fa a l'encariment del petroli i al canvi climàtic. El consum d'energia ha anat augmentant en els darrers vint anys, i per aquest motiu cal incrementar també la producció, ja que actualment la dependència que té Andorra dels països veïns és molt elevada, situant-se en un 95% d'energia importada de França i Espanya.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT