PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El GRECO insta a ampliar l'obligació de declarar els béns a totes les persones que ocupen alts càrrecs

Marsol assegura que des de Govern "atendrem les recomanacions i mirarem d’adaptar les normatives"

Per El Periòdic

L'edifici administratiu del Govern.
L'edifici administratiu del Govern. | Arxiu ANA

El Grup d'Estats contra la Corrupció (GRECO) del Consell d'Europa ha publicat un informe aquest dimecres en què insta Andorra a intensificar els seus esforços per prevenir la corrupció entre les persones amb funcions executives superiors, com ara membres del Govern, alts funcionaris, personal de relació especial, directors i membres del cos de policia. Tot i reconèixer alguns avenços en matèria de transparència, el GRECO ha identificat diverses àrees que requereixen millores significatives, i ha formulat un total de 23 recomanacions detallades.

Per la seva part, la ministra de Presidència, Habitatge i Treball, Conxita Marsol, ha respost, en ser preguntada per l’informe a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, que des de l’Executiu "no hem tingut temps d’analitzar-ho al detall, som conscients que hi ha 23 recomanacions", ha afirmat Marsol. Ha reconegut que "ens recomanen una sèrie de punts i tenim fins l’any 2025, si no recordo malament, per tal de posar-los a punt".

Una de les recomanacions principals és ampliar l'obligació de declarar els béns a totes les persones que ocupen altes funcions executives. A més, aquestes declaracions haurien de ser accessibles al públic i revisades regularment per assegurar-ne la transparència. També es recomana proporcionar a la Fiscalia els recursos humans suficients per investigar i processar efectivament els casos de corrupció relacionats amb aquests càrrecs.

El GRECO considera essencial adoptar normes que exigeixin controls d'integritat abans del nomenament de ministres i altres càrrecs executius superiors, per detectar i gestionar possibles conflictes d'interessos. A més, l'estatus legal del personal amb relacions especials necessita una regulació més clara i transparent, especialment pel que fa a les seves funcions i remuneració. Aquesta clarificació hauria d'incloure també normes d'integritat estrictes, com ara conductes, conflictes d'interessos i obligació de declarar els béns.

L'informe destaca la necessitat de dotar la Unitat de Prevenció i Lluita contra la Corrupció amb recursos financers i humans adequats per complir les seves funcions de manera efectiva i proactiva. També es recomana complementar el Codi de conducta per als membres del govern i alts funcionaris, adoptat el novembre de 2023, amb guies per a la seva implementació i establir un mecanisme de supervisió i sancions.

Pel que fa a l'accés a la informació, el GRECO subratlla la importància d'augmentar la consciència pública sobre aquest dret. A més, assenyala que el 'lobby' no està regulat i que no hi ha normes sobre restriccions posteriors a l'ocupació per a les persones que ocupen alts càrrecs executius, fet que s'hauria d'abordar urgentment.

En relació amb la policia, el GRECO recomana abandonar la pràctica de pagar multes directament en efectiu als agents i realitzar una avaluació completa dels riscos de corrupció en les activitats policials. Això permetria identificar problemes i dissenyar una estratègia d'integritat i anticorrupció per al cos policial.

També es destaca la necessitat de reforçar la formació en ètica i integritat dels membres del cos de policia, i establir un mecanisme d'assessorament confidencial per a qüestions ètiques i deontològiques. És necessari adoptar normes per limitar els conflictes d'interessos quan els agents deixin el cos per treballar en altres sectors i adoptar un enfocament proactiu per detectar delictes comesos per policies, establint una unitat central de supervisió interna i investigacions.

L'informe recomana centralitzar la presentació de denúncies contra la policia en un únic punt d'entrada i elaborar directrius clares sobre la seva tramitació. També es suggereix implementar mesures de protecció per als denunciants per garantir que les denúncies es puguin fer de manera segura i confidencial.

Finalment, i en relació a les accions a prendre, la ministra ha assegurat: "Nosaltres atendrem les recomanacions i mirarem d’adaptar les normatives. Analitzarem totes les recomanacions que el GRECO fa sobre el seguiment i l’anàlisi dels alts càrrecs". Ha afegit que "estudiarem si s’han de fer les modificacions i les aplicarem. Necessitem una mica de temps", ha afegit.

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT