PUBLICITAT

El Comú de la Massana assumeix els comptes del telecabina de Pal

  • La societat es passa a fer càrrec dels propis passius
  • Els responsables comunals han previst que els ingressos de l'any vinent seran un 18% inferiors
9040_majoria2
El cònsol major de la Massana, Josep Maria Camp, durant el Consell de Comú d'aquest dimecres.. Foto: ANA / N. S.
El Comú de la Massana ha aprovat, aquest dimecres, la modificació del Decret de cessió i adscripció de béns i drets formant part del Camp de Neu Arinsal / Pal a favor de la societat pública Estacions de Muntanya Arinsal / Pal SAU. (EMAP, SAU). Amb els canvis introduïts, la corporació assumeix els comptes del telecabina entre els dos sectors i la societat es passa a fer càrrec dels propis passius.

El cònsol major massanenc, Josep Maria Camp, ha informat que les modificacions realitzades serveixen per posar en una base legal una situació que ja s'estava duent a terme. El Comú feia uns anys que cobrava un cànon però, abans del 31 de desembre del 2010 s'havia d'establir una quantitat fixa per marcar aquesta retribució. Així, s'ha establert que EMAP pagui 620.000 euros. A més, en el primer acord s'havia traspassat el telecabina quan el Comú i el Govern l'havien qualificat aquesta infraestructura com a servei públic. Per regularitzar la situació i ajudar a fer més fàcil l'equilibri econòmic, la Massana assumeix els comptes del telecabina.

La modificació també ha marcat que EMAP es faci càrrec dels propis passius. Camp ha assegurat que l'empresa ja fa front a les pròpies inversions amb els recursos i el retorn de capital del que disposa. El Comú el que ha fet ha estat intentar impulsar la inversió aportant des de 600.000 euros a 1.200.000 euros, segons ha explicat el cònsol. Tot i això, aquest any s'ha decidit que no es faran altres aportacions econòmiques a la societat.

D'altra banda, durant la sessió de Consell de Comú d'aquest dimecres, també s'ha aprovat signar el Pla parroquial d'atenció ciutadana, prevenció i seguretat entre el Cos de Policia i el Comú de la Massana. D'aquesta manera, els agents de circulació es coordinaran amb els membres de la Policia en temes com l'intercanvi d'informació, la col·laboració en matèria de circulació viària, la prevenció de furts i també establiran reunions periòdiques per poder millorar la cooperació.

El Comú també ha aprovat el pressupost pel 2011. Els responsables han previst que els ingressos de l'any vinent seran un 18% inferiors i que les despeses cauran un 26,1%. Així, es preveu disposar d'11.608.971,25 euros i acabar l'exercici vinent amb un superàvit d'1.162.598,73 euros que es volen destinar a pal·liar l'endeutament del Comú. Pel que fa al balanç d'aquest any, Camp ha assegurat que "si les coses continuen com fins ara" és possible acabar amb un lleu superàvit.
Segons han explicat el conseller i president de la Comissió de Finances i Pressupost, Miquel Llongueras, s'ha intentar fer unes previsions d'ingressos "molt prudents". D'aquesta manera s'ha establert que en l'exercici de l'any vinent es quedarà en 11.608.97125 euros, un 18% menys que al 2010. A més, la Massana vol fer un esforç de contenció en la despesa per reduir-la globalment un 26%. En aquesta contenció, tindrà un paper fonamental la manca d'inversions en grans projectes.

Segons han comentat, aquesta partida passa dels 1,8 milions del 2010 a 239.000 euros, aprimant la dotació en un 86%. Les actuacions del 2011 aniran destinades a les millores de l'enllumenat i la xarxa d'aigües o el mobiliari urbà. El cònsol major de la Massana, Josep Maria Camp, ha assegurat que durant els últims vuit anys s'han fet les grans inversions que calia, aportant un total de 56 milions. Pel 2011, l'única partida que segueix augmentant és la destinada a la despesa social.

La consellera de l'oposició, Anna Blázquez, ha reconegut l'esforç fet per reduir la despesa però ha posat en dubte la necessitat d'augmentar la partida de la guarderia. A més, ha manifestat els seus dubtes sobres les previsions fetes. La representant de la minoria ha explicat que creu que la previsió està inflada en uns 500.000 euros. "La despesa s'ha ajustat molt, és possible que acabi sent superior", ha comentat la consellera. Blázquez ha recriminat que es prevegui un balanç positiu quan "la parròquia s'haurà quedat sense inversió".

Si les previsions es fan realitat, la corporació espera poder destinar 800.000 euros de passius financers més el superàvit de l'any vinent a reduir el deute del Comú que a final del 2011 se situaria entorn els 15 milions d'euros.

Pel que fa al balanç d'aquest any, Camp espera "sorprendre" amb el tancament i ha assegurat que "si les coses continuen com fins ara" és possible acabar amb un lleu superàvit.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT