PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La despesa en pensions augmenta un 10,5% el primer trimestre del 2024

El Consell d’Administració de la CASS aprova una licitació per reforçar l’atenció telefònica actual

Per El Periòdic

La seu de la CASS.
La seu de la CASS.

Les despeses en prestacions de la branca de jubilació de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) s’han incrementat un 10,5% durant el primer trimestre de l’any en comparació amb el mateix termini del 2023. Segons els estats financers validats pel Consell d’Administració, entre els mesos de gener i març les despeses de les pensions contributives han sumat 39,6 milions d’euros, un 11,2% més respecte del primer trimestre del 2023, mentre que les despeses de pensions no contributives han arribat fins als 1,8 milions, un 0,4% més.

Pel que fa als ingressos de la branca de jubilació, han augmentat un 9,3%. El total d’ingressos per cotitzacions dels assalariats i treballadors per compte propi han sumat 51,5 milions d’euros, mentre que les transferències del Govern per finançar pensions no contributives han arribat als 1,8 milions. Quant a la branca general, els ingressos per cotitzacions han augmentat un 9,6%, arribant a un total de 44,7 milions d’euros. No obstant, les despeses han augmentat un 15%, amb 34,8 milions en prestacions sanitàries i 18,8 milions en prestacions econòmiques.

Beneficiaris del sistema

D’altra banda, des de la CASS també s’informa que durant el primer trimestre d’aquest any el nombre d’assalariats ha augmentat un 2,7%. Concretament, al març consten 49.192 persones registrades com a assalariades a la CASS, un 2,7% més de les que hi havia registrades el març del 2023. De la mateixa manera, augmenta el nombre de cotitzants per compte propi arribant fins als 8.471, un increment del 4%. Pel que fa al nombre d’assegurats indirectes, se situa en les 18.090 persones.

Així mateix, el nombre de pensionistes a càrrec de la branca general disminueix un 3,4%, i se situa en els 2.582 pensionistes al març (2.254 pensionistes d’invalidesa, 327 pensionistes d’orfenesa i una pensió de reversió d’ascendents). A la branca de jubilació, l’augment del nombre de pensionistes en relació amb el 2023 ha estat del 4,1%, havent-se registrat 16.799 pensionistes al març (15.088 pensionistes de jubilació i 3.504 pensionistes de viduïtat, de les quals 78 són temporals). La taxa de dependència per al mes de març és de 3,29 assegurats actius per cada pensionista de la branca jubilació, un 1,4% inferior el març de 2023.

Concurs públic

Finalment, el Consell d’Administració de la CASS ha aprovat la licitació d’un concurs públic nacional per a la contractació d’una empresa de gestió de persones que aporti quatre recursos temporals pel servei d’atenció telefònica, amb la voluntat de reforçar l’atenció a l’assegurat i garantint així la qualitat del servei.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT