PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra se suma a l’Enciclopèdia del Romànic a la península Ibèrica

La ministra Mònica Bonell ha signat un conveni que permetrà l’edició d’un volum sobre els monuments romànics del país

Per El Periòdic

Roda de premsa de presentació de la inclusió d’Andorra a la Enciclopèdia del Romànic a la península Ibèrica.
Roda de premsa de presentació de la inclusió d’Andorra a la Enciclopèdia del Romànic a la península Ibèrica. | Govern d\'Andorra

El romànic andorrà formarà part de l’Enciclopèdia del Romànic a la península Ibèrica amb l’elaboració d’un volum especial que recollirà una trentena de testimonis del romànic al Principat, gràcies al conveni signat aquest migdia entre el Ministeri de Cultura, Joventut i Esports i la Fundación Santa María la Real i que compta amb el suport de la Fundación Ramón Areces.

Durant l’acte de presentació, la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell, va assegurar que «la inclusió del nostre romànic a l’Enciclopèdia del Romànic a la Península Ibèrica suposa un pas decisiu, pel que fa a la promoció i la divulgació del patrimoni dins i fora d’Andorra, ja que es tracta d’una obra de referència». Bonell també va destacar la importància del romànic andorrà, per les seves característiques tècniques i artístiques i pel valor patrimonial que representa per al Principat.»De fet, aquesta participació ens permet, precisament, situar el romànic andorrà en aquest context més ampli i entendre’l en l’àmbit del conjunt del bisbat d’Urgell i del Pirineu», va remarcar Bonell.

Per la seva banda, l’arquitecte i dibuixant, José María Pérez ‘Peridis’, director de l’Enciclopèdia, va assenyalar durant la signatura del conveni que «la incorporació d’Andorra suposa la culminació d’un somni que va començar fa quasi tres dècades a la localitat palatina d’Aguilar de Campoo». A més, ‘Peridis’ va posar en relleu que gràcies al treball de més de 3.000 persones, majoritàriament historiadors i arquitectes, i al suport d’institucions com la Fundació Ramón Areces, «ha estat possible crear una obra única i excepcional».

Així mateix, també va recordar que l’Enciclopèdia és molt més que una col·lecció de llibres, «és un autèntic projecte cultural que ha aconseguit que el romànic de la Península sigui l’estil artístic millor catalogat i difós del món».

Un volum específic sobre el romànic d’Andorra / Un cop signat el conveni de col·laboració, els equips tècnics del Ministeri i de la Fundación Santa María la Real catalogaran i documentaran una trentena de testimonis romànics que es conserven al Principat i els reuniran en un volum trilingüe (català, espanyol i francès), que veurà la llum a finals del 2025. La coordinació científica del treball anirà a càrrec dels historiadors Alba Pampalona, tècnica del Departament de Patrimoni Cultural, i Juan Antonio Olañeta, un referent en aquest àmbit.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT