PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra presentarà a inicis del 2026 la candidatura del romànic a la Unesco

Finalitzen els treballs de restauració del conjunt mural del Crist en estuc

Per El Periòdic

El conjunt mural del Crist en estuc de Sant Joan de Caselles.
El conjunt mural del Crist en estuc de Sant Joan de Caselles. | SFG

El Ministeri de Cultura, Joventut i Esports ha finalitzat els treballs de restauració del conjunt mural del Crist en estuc de Sant Joan de Caselles. Els treballs, realitzats pels tècnics de l’àrea de Patrimoni Cultural i que han comptat amb l’assessorament del conservador Eudald Guillamet, van començar el passat mes de maig i han tingut una durada de cinc setmanes. La restauració integral de Sant Joan de Caselles s’emmarca dins de les línies d’acció del Ministeri de redescoberta del romànic.

La titular de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell, ha relatat que «aquests treballs de restauració s’emmarquen en la voluntat del Ministeri per protegir el romànic andorrà», tot afegint que «hem començat amb les esglésies que formen part de la candidatura Unesco sobre ‘Els testimonis materials de la construcció de l’Estat dels Pirineus: el Coprincipat d’Andorra’, per poder presentar aquesta candidatura a inicis del 2026».

Una vegada finalitzada la intervenció a Sant Joan de Caselles, el Departament de Patrimoni Cultural engegarà els treballs de restauració a les esglésies de Sant Miquel d’Engolasters i Sant Martí de la Cortinada, ha explicat Bonell.

Entrant en detall, la intervenció a l’església canillenca ha consistit a revisar l’estat de conservació de tot el conjunt mural, així com els retocs realitzats l’any 1963. Concretament, s’hi han eliminat dues capes de pintura a la calç fent aflorar els carreus d’època gòtica que hi havia als laterals de la pintura mural, així com un tros de flor de lis a la part superior. Al mateix temps, també s’ha fet el tancament d’esquerdes visibles en l’entorn del conjunt i d’algunes pèrdues de suport amb morter tradicional de calç i sorra.

Amb aquesta intervenció es dona per finalitzat el projecte de restauració de l’església, iniciat l’any passat amb l’adequació de la il·luminació i una conservació de l’interior del monument. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT