Escaldes-Engordany
Onalabs inicia una prova pilot a Andorra amb cinc esportistes del programa ARA
Ari Fenés, Nahuel Carabaña, Marc Gasa, Gina del Rio i Irineu Esteve es monitoraran per millorar el seu rendiment
Cinc esportistes del programa d'Alt Rendiment d'Andorra (ARA) participen, des d'aquest dimarts, en una prova pilot de monitoratge amb l'objectiu de millorar el seu rendiment. La 'startup' catalana Onalabs, en el marc de l'Andorra Living Lab d'Andorra Recerca i Innovació (AR+I) i en col·laboració amb el Centre de Tecnificació Esportiva d'Ordino (CTEO), en un acte celebrat a les instal·lacions del centre, han cedit cinc dels seus dispositius Onasport perquè els esportistes Ari Fenés, Nahuel Carabaña, Marc Gasa, Gina del Rio i Irineu Esteve els provin durant tres mesos.
Després de les darreres validacions de la tecnologia del dispositiu, arran d'anteriors proves pilot, algunes d'elles dutes a terme al país, Onalabs ja disposa del dispositiu final, que es comercialitzarà pròximament i que la setmana passada van presentar a Barcelona amb un dels seus socis, el Barça Innovation Hub. L'acte a Ordino ha suposat l'inici d'una nova fase de proves perquè aquests cinc esportistes del programa ARA puguin utilitzar el dispositiu que han desenvolupat durant els seus entrenaments. "Amb Onasport podran mesurar biomarcadors químics relacionats amb el seu rendiment esportiu, fet que els permetrà obtenir moltes més dades sobre els seus entrenaments i competicions, i adaptar així la preparació física amb l'objectiu d'augmentar el rendiment", ha explicat el CSO d'Onalabs, Xavier Muñoz.
"La col·laboració a través d'Andorra Living Lab ha permès l'adaptació i acceleració de l'aterratge del dispositiu d'Onalabs al país, i del seu llançament al mercat internacional", ha valorat la coordinadora de l'Andorra Living Lab d'AR+I, Aurora Crespo. A més, ha esmentat que col·laboracions com la d'Onalabs són "casos d'èxit perquè reforcen la transferència tecnològica i l'ecosistema innovador andorrà". Per la seva banda, el secretari d'Estat de Joventut i Esports, Alain Cabanes, ha destacat que "el CTEO és un centre de referència per l'esport federat i professional, tant nacional com internacional".
"Poder col·laborar amb empreses punteres del sector tecnològic i esportiu, com Onalabs, permet que els esportistes del país es puguin beneficiar de l'ús de dispositius, com el que s'ha presentat, que els poden ajudar a millorar el seu rendiment", ha incidit Cabanes. Així doncs, aquesta prova pilot servirà perquè la 'startup' analitzi amb detall l'experiència d'usuari per determinar àrees de millora tant en l'ús del dispositiu com en la interacció dels usuaris amb l'aplicació i la plataforma especialitzada de dades.