PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

AE entra una proposició de llei per a la regulació dels productes de CBD a Andorra

Permet el cultiu, importació i exportació dels productes de CBD amb un contingut de THC inferior al 0,30%

Per El Periòdic

La consellera general Carine Montaner.
La consellera general Carine Montaner. | Consell General | Sergi Pérez

El grup parlamentari Andorra Endavant ha entrat una proposició de llei per a la regulació dels productes de CBD a Andorra. Des del grup exposen que davant la inacció del Govern en matèria de regulació dels productes de CBD, han presentat una proposició de llei amb l'objectiu de regular la venda i el consum d'aquests productes al Principat d'Andorra.

Aquesta iniciativa busca actualitzar el marc normatiu andorrà "antiquat" per adequar-lo a les normatives internacionals i europees, garantint la seguretat dels consumidors, impulsant la diversificació del sector agrícola i dinamitzant el sector del comerç en la matèria.

En l'exposició de motius expliquen que la legislació actual no distingeix adequadament entre els diferents components de la planta de cànnabis, especialment entre el THC, que té efectes psicoactius, i el CBD, reconegut per les seves propietats terapèutiques i curatives. Des d'AE recorden que el CBD no és una substància addictiva i ha demostrat tenir múltiples beneficis per a la salut, com el tractament de malalties inflamatòries, trastorns neurològics, ansietat, depressió i dolors entre altres.

Entrant en detall, a la proposta de llei exposen que l'objecte de la Llei és la regulació del cultiu al Principat, de la importació de productes transformats o de flors, de l'ús industrial i comercial dels productes de CBD per a la seguretat dels consumidors i en respecte a la salut pública. Pel que fa a l'autorització del CBD manifesten que es permet el cultiu, importació, exportació i ús industrial i comercial dels productes de CBD amb un contingut de THC inferior al 0,30% i amb respecte de la prohibició d'altres substàncies amb concentracions definides per reglaments ministerials arran de la llista actualitzada de les substàncies amb un nivell de concentracions prohibides per les agències dels medicaments europeus.

En la proposta també remarquen que els productes que superin aquest percentatge es consideren estupefaents segons la legislació andorrana excepte alguns medicaments en venda exclusivament en farmàcies amb recepta mèdica per patologies greus reconegudes per la CASS. Quant al cultiu de CBD, només els agricultors nacionals amb certificació "Cultiu CBD Andorra" podrien cultivar flors i fulles de cànem amb llavors certificades per la UE.

Pel que fa als productes importats, en la proposta de llei, exposen que els productes derivats del cànem poden ser importats de països fora de la UE si compleixen amb els requisits establerts per la llei. D'altra banda, també es crearia un laboratori oficial per analitzar productes sospitosos i assegurar el compliment de la legislació.

Finalment, el Ministeri de Salut i el Ministeri d'Agricultura hauran de presentar reglamentacions específiques en consonància amb la nova llei i es modificarà el Codi Penal per excloure el CBD de la consideració de droga tòxica en base dels criteris definits per la present llei. 

La Llei entrarà en vigor 30 dies després de la seva publicació al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra, el temps de la redacció dels diferents reglaments imposats per la present llei. Els reglaments hauran de ser publicats el mateix dia que l'entrada en vigor de la llei. Des del grup parlamentari apunten que aquesta proposició de llei representa un pas important per a Andorra en l'adaptació a les normatives internacionals i en la promoció d'un ús segur i regulat dels productes de CBD, beneficiant tant la salut dels consumidors com l'economia local i impulsant la diversificació econòmica.

PUBLICITAT
PUBLICITAT