PUBLICITAT

Els pagesos catalans bloquegen l'entrada i sortida d'Andorra

Des de les 10.00 hores diferents plataformes de pagesos bloquegen la frontera hispanoandorrana

Per Arnau Ojeda Garcia

Els tractors arribant a la frontera d'Andorra.
Els tractors arribant a la frontera d'Andorra. | A.O.G El Periòdic

Una vintena de tractors estan bloquejant des d'aquest matí la N-145, concretament l’accés a la frontera hispanoandorrana amb motiu de les protestes que des de fa mesos duu a terme la pagesia catalana. Així, com a reivindicació van decidit tancar aquest punt d’accés des de les 10.00 hores en una protesta que s’espera que duri fins les 10.00 hores d’aquest dimarts impossibilitant el pas de vehicles tant de pujada com de baixada. Tot i els talls, aquesta tarda en l'assemblea celebrada han decidit obrir el pas durant cinc minuts per als vehicles que han estat esperant pacíficament. En aquesta mateixa assemblea s'ha anunciat la creació del gremi de la pagesia catalana, una organització independent amb la qual «defensar els interessos del sector».

En el tall a la rotonda de Valls de Valira, els pagesos han instal·lat un campament amb tendes de campanya i carpes per menjar, disposats a passar la nit, ja que en cap cas tenen previst aixecar-lo abans de demà a les 10.00 hores.

Pel que fa a les seves reivindicacions, Revolta Pagesa ha estat una de les plataformes que ha liderat les protestes, amb el suport d’ASAJA Lleida. Els diferents portaveus han deixat clar que «només permetran el pas a vehicles d’emergències i als estudiants de la selectivitat», i així ha estat.

El president d’ASAJA Lleida, Pere Roqué, ha estat contundent amb les polítiques agràries europees afirmant que «tenim una burocràcia europea que vol exterminar el sector agrari ramader, no tan sols a Catalunya, sinó d’Espanya i la resta d’Europa». D’altra banda, el portaveu de Revolta Pagesa, Adrià Ubach, ha afirmat que «amb aquest tipus de polítiques la gent no es quedarà a les explotacions agràries ramaderes» i que «si hem hagut d’arribar a aquesta situació és que alguna cosa no s’està fent bé. No s’està donant el suport que el sector agrari ramader d’aquest país necessita i això Europa ho ha d’entendre». 

Pel que fa a les polítiques de reinserció de fauna salvatge, Ubach ho ha deixat clar «la gent encara no entén que aquest estiu passejant es pot trobar un os». En el mateix sentit, Eduard Escolà, portaveu de Plataforma Pagesa ha ponderat els dos punts inamovibles que demanen al govern espanyol i a la Unió Europea. En concret, la reducció dels impostos de les energies, especialment en els hidrocarburs i el control i la vigilància dels productes que venen importats de la Unió Europea. En el cas del primer, ha afirmat que «el demanem perquè sabem que hi ha altres sectors que en gaudeixen d’aquestes reduccions, fins i tot algun que té l’exempció total». 

En la lectura del manifest, els pagesos han qualificat la jornada «d’històrica» i «sense precedents». Han explicat que la mobilització compta amb el suport de diverses associacions agràries espanyoles entre elles del País Basc, l’Aragó, Navarra, o València, entre altres. També han tingut el suport de França, amb el Moviment Independent Francès. Qui es va desvincular completament de la protesta va ser Unió de Pagesos. A través d’un comunicat enviat als mitjans de comunicació divendres passat, van assegurar que no tenien res a veure amb el tall de la frontera.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT