Andorra la Vella
Un 70% de la població es mostra preocupada per la qüestió de l'habitatge
Les dificultats per accedir i mantenir una llar continuen liderant els neguits d'una gran part de la ciutadania
El preu de l'habitatge continua sent el principal problema d'Andorra pel 70,2% de la ciutadania. Així es desprèn de les dades de l'Observatori corresponents al primer semestre del 2024, presentades aquest dijous pel coordinador de l'àrea de sociologia d'Andorra Recerca i Innovació (AR+I), Joan Micó, qui ha posat en relleu que tot i mostrar una baixada de 10 punts respecte del treball anterior elaborat el segon semestre del 2023, les dificultats per accedir i mantenir una llar continuen liderant els neguits de la població. Cal remarcar, però, que les enquestes a la població es van desenvolupar entre el 15 de febrer i el 6 de març, setmanes abans que el Govern presentés el pla de mesures per fer front a la problemàtica.
Al preu de l'habitatge el segueix el neguit pels salaris, la principal preocupació del 22,2% dels enquestats (un 16% durant el termini anterior), així com el trànsit (13,6%) i les infraestructures i els equipaments (11,3%). Per àrees temàtiques, el preu de l'habitatge, els salaris i el nivell de vida car lideren la llista dels principals aspectes a millorar al país amb un 74,7%, una xifra lleugerament més baixa a la registrada al segon semestre del 2023, quan es va situar en el 82,3%. En segon lloc, hi ha les infraestructures, els equipaments i els aparcaments (15,7%) i en tercer les prestacions socials, les pensions i la sanitat (15,3%), informa l'ANA.
Si s'analitzen els perfils, Micó ha posat en relleu que les dones són les que més manifesten tenir problemes per fer front al pagament del preu de l'habitatge, i també les persones amb edats compreses entre els 30 i els 64 anys. Pel que fa als andorrans, ho manifesten el 78,5%. Per sectors d'ocupació, tenen més dificultats per pagar el lloguer els treballadors no qualificats, el personal administratiu i els treballadors del comerç i l'hoteleria.
Quant als salaris, representen la principal preocupació dels residents que se situen entre els 30 i els 44 anys, especialment els que treballen en professions menys qualificades (28%) o en els sectors de la indústria i la construcció (27%). També és important analitzar, com és evident, que els neguits per les prestacions socials i les pensions preocupen en major mesura els majors de 65 anys (21%), les persones que es troben en situació d'atur (19%) i els treballadors del comerç i l'hostaleria (20,4%).
Situació econòmica general d'Andorra / Una altra de les preguntes habituals ha estat la relativa a la situació econòmica de les persones enquestades. A grans trets, dels resultats es desprèn que el 40,3% dels enquestats consideren que la situació econòmica general d'Andorra és bona o molt bona, el 39,3% que és regular i el 17,5% que és dolenta o molt dolenta. Preguntats per la seva salut econòmica, el 55% ha considerat que es troben en una situació bona o molt bona, mentre que el 8,8% consideren que ha empitjorat. Precisament, Micó ha apuntat que les persones que manifesten que la seva situació és pitjor són els treballadors menys qualificats, així com les persones que es dediquen a l'hostaleria i la construcció. Per gèneres, ho diuen més les dones (10%) que els homes (7%).
Correlació amb els problemes de salut mental / La salut mental ha estat una altra de les qüestions plantejades als enquestats, en la qual, segons Micó, es veu una correlació entre les persones que tenen una situació econòmica més ajustada i les que presenten trastorns com ansietat o depressió (un 66% del total). Entre les persones enquestades, el 77% afirmen que no estan actualment ni han estat anteriorment en tractament psicològic, mentre que el 12% han estat en tractament anteriorment i 11% ho estan a hores d'ara. De les que estan sent tractades, cal destacar que el 35% és per casos d'ansietat (28,8% el 2023) i prop d'un 28% per depressió (37,8%).