Caos, tècnica a Peñarroya, pròrroga miraculosa i derrota

• Un final de partit desastrós possibilita la victòria del Plasencia davant d'un River desesperadament fluix en defensa
RAFA MORA

Matalí condueix la pilota perseguit per Andre Howard, sota l'atenta mirada de Peñarroya. Foto: TONY LARA

Que ho expliqui Joan Peñarroya: «Venim d'una jugada en què ells fan un triple (77-74), nosaltres fallem el següent atac i la pilota surt fora, i per evitar que ens fessin un altre triple demano temps mort que la taula no em dóna, o no em veu o no me'l vol atorgar, quan estic a metre i mig d'ells; el Plasencia treu i ens fan un segon triple amb què empaten el partit (77-77), llavors m'equivoco molt, tingui o no raó no em pot passar que em xiulin una tècnica, és un error molt greu per part meva i demano disculpes a l'equip...». A partir d'aquí, apareix un miracle que permet al River forçar la pròrroga gràcies a què Holmes roba la pilota quan el Plasencia jugava amb 77-79 i amb possessió, contraataca i passa a Pablo Sánchez, que amb el so de la botzina tronant, encerta (79-79). Però el River, ja en el caos, és incapaç de vèncer el rival a la part extra, i suma la tercera derrota: 88-94. Més enllà de la pífia del tècnic a només 7,2s del final del temps reglamentari, la veritat és que l'equip andorrà és en una línia irregular evident, amb mostres de gran potencial ofensiu, però amb problemes en defensa i una assignatura que segueix pendent: els tirs lliures. Ahir, 13 de 24 (54%).

«Exigeixo que l'equip defensi millor», diu Peñarroya, però no. El River és una caixa de sorpreses, un equip capaç de moure la pilota en atac amb moltíssima qualitat -Zamora un mestre, Johnson un tanc, Howard una bèstia sota cistella, Matalí plurihome, els bombarders Ros i Sánchez, el capcot d'alt rendiment Holmes-, capaç de trobar espais i marejar el rival, però que en defensa té anades i tornades. El rebot defensiu és una de les claus: «11 rebots ofensius ens han agafat, són 11 segones jugades que els hi donem», protesta el tècnic català. És una exigència per un equip que aspira a tot.

Durant el partit, moltes cares i cap segura. El primer quart, una demostració del potencial andorrà, amb sensacions de duel de tràmit i victòria fàcil, sense grans jugades ni extremismes, però amb solidesa (22-17). El segon quart, més del mateix, però més ajustat (44-40). El tercer quart, Bustamante, Barceló i Martínez ensenyant les armes i el River perdent gas, per acabar, amb tot, amb un magistral triple de Ros i marxar al tram final 63-56, amb garanties de victòria. Però l'últim quart... surrealisme: Dos triples de Sánchez consecutius per començar, i el somni del triomf més a prop, una victòria treballada en l'atac i fins i tot l'arribada a la màxima diferència en el marcador (12 punts: 74-62), però a partir d'aquí, parcial en contra de 0-8 (74-70) i el caos del final, amb un triple de Bustamante i el que Peñarroya va voler evitar de Martínez demanant un temps mort que la taula no va donar -«qui porta el crono m'ha de veure, no me l'ha volgut donar, així ha evitat un triomf nostre, i això és jugar amb la il·lusió d'un club», va afirmar Peñarroya al final del partit-. I res: pròrroga miraculosa, però l'equip estava derrotat, i en el temps final, derrota clara. La tercera. Defensa, defensa, defensa.