PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra, primer país del món en presentar l'informe de polítiques climàtiques de les Nacions Unides

La capacitat per reduir emissions és més baixa en tractar-se d'un país petit

Per El Periòdic

El secretari d'Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat, David Forné.
El secretari d'Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat, David Forné. | Govern d\'Andorra

Andorra ha sigut el primer país del món en passar la revisió, per part d’una delegació del secretariat del Conveni Marc de Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (CMNUCC), de l’Informe Bianual de Transparència (BTR) que el Principat va entregar a la comunicat internacional a finals de l’any passat. El secretari d’Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat, David Forné, ha destacat que “hem sigut el primer país en presentar aquest informe i, per tant, també som els primers en passar la revisió per part de l’ONU”,apuntant que aquest fet convertex Andorra en referencia.

La revisora experta del CMNUCC, Pepa López, ha destacat que “és un momento històric que demostra el compromís i l’ambició d’Andorra en la lluita contra el canvi climàtic”. A més, López ha explicat que l’auditoria ajudarà en la revisió dels informes que també han d’entregar la resta de països.

L’informe és el document on es recull la informació relativa a les emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH) nacionals, els objectius de reducció de les mateixes, així com les mesures i polítiques que el país ha tirat endavant per lluitar contra el canvi climàtic i l’històric d’emissions de CO2. Aquest mecanisme de transparència, que es desprèn de l’Acord de París, estableix l’obligació de tots els països signants de l’Acord a entregar cada dos anys un informe explicant els compromisos i avanços realitzats per fer front a la lluita contra el canvi climàtic. Aquest primer informe és obligatori lliurar-lo a l’ONU com a molt tard a finals del 2024, i Andorra ho ha fet més d’un any abans, ja que el va entregar a l’octubre del 2023.

Forné ha destacat que, malgrat que el país sigui responsable d’emetre percentualment molt pocs gasos d’efecte d’hivernacle, vol ser referent en la presentació dels mecanismes de transparència perquè “Andorra rep els impactes del canvi climàtic de la mateixa manera que ho fan la resta de països, i al ser territori de muntanya de forma més vulnerable”. Pel que fa a l’anàlisi del document, López ha apuntat, en nom de la resta d’experts i també del secretariat, que l’informe és “complet i transparent” i en referència als objectius que s’ha marcat Andorra també ha assenyalat que són “ambiciosos” tenint en compte que és un petit país, i per tant, la capacitat de reducció d’emissions es més baixa.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT