PUBLICITAT

Andorra la Vella

Andorra dona suport a l'admissió de Palestina com a nou membre de l'ONU

L'ambaixadora d'Andorra a l'ONU demana l'alto el foc immediat i el respecte del dret humanitari

Per Anna Mencos

La ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor.
La ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor. | SFGA

Andorra ha expressat el seu suport a l’admissió de Palestina com a nou membre de l’Organització de les Nacions Unides (ONU), així com l’alto el foc immediat de les hostilitats i el respecte del dret internacional humanitari. Aquestes declaracions les ha fet aquest dimecres l’ambaixadora del Principat, Elisenda Vives, durant la sessió plenària de l’Assemblea General de l’ONU. Hores més tard, la ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor, ha convocat als mitjans de comunicació per explicar que la reunió que es va celebrar a Nova York, i en la qual va participar Vives, va estar convocada arran del Consell de Seguretat de l’ONU del 18 d’abril.

Tor ha detallat que durant la sessió d’aquell dia, el Consell de Seguretat es va pronunciar sobre d’admissió de Palestina com a membre de ple dret a l’ONU, i la majoria d’estats que conformen el consell van estar d’acord, tret de dos que es van abstenir i els Estats Units, el qual va exercir el seu dret de veto. Quan un estat exerceix el seu dret de veto, des de fa dos anys, la qüestió ha de passar a ser tractada a l’Assemblea General per permetre a tots els estats membres d’expressar la seva posició.

És davant d’aquest context que Andorra es va posicionar en aquesta matèria. La ministra d’Exterior ha detallat que la posició andorrana es podria resumir amb punts com la fermesa amb la qual van condemnar els atacs del 7 d’octubre contra Israel, així com la demanda perquè s’alliberin tots els ostatges i posar l’èmfasi amb la necessitat que s’arribi a una solució d’aquest conflicte a través del diàleg.

Tor ha destacat que el Principat és un país que sempre ha advocat per la pau i pel dret humanitari, i va apuntar que «per a nosaltres només es pot arribar a una solució si es parla de dos estats, Palestina i Israel, i és per això que aquesta entrada de Palestina com a membre de ple dret a les Nacions Unides és important i nosaltres ens vam mostrar a favor».

Andorra no es planteja el reconeixement de Palestina com a Estat / La ministra d’Afers Exteriors també ha deixat clar que el fet que donessin suport a l’admissió de Palestina com a estat membre de les Nacions Unides «no significa que estiguem disposats immediatament a reconèixer Palestina com un estat». Tor ha apuntat que això és un afer que de moment no s’han plantejat i que només s’han posicionat, com ho han fet molts altres estats, perquè Palestina pugui entrar a ser membre de ple dret a les Nacions Unides i pugui estar a la taula de diàleg.

Preguntada sobre la possibilitat que Andorra es plantegi reconèixer Palestina com un estat en un futur, Tor ha reiterat que de moment «no ens ho plantegem», i ha explicat que estan seguint de molt a prop la situació a Espanya, on el president Pedro Sánchez s’ha manifestat a favor de reconèixer-la. En aquest sentit, Tor ha apuntat que estan examinant els pros i els contres, però que consideren que «no seria el moment» i per ara Andorra encara no es planteja el reconeixement.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT