Suport unànime de l’APCE a la regulació de la intel·ligència artificial
El debat previ a la seva aprovació ha comptat amb dues intervencions per part de la delegació andorrana
L’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa (APCE) ha aprovat per unanimitat el Projecte de Conveni marc sobre intel·ligència artificial, drets humans, democràcia i estat de dret. Aquest conveni marc es converteix ‘de facto’ en el primer tractat internacional sobre intel·ligència artificial (IA), el qual té com a objectiu regular-la per mitigar els riscos que suposa el mal ús d’aquesta tecnologia per a la democràcia, els drets humans i l’estat de dret.
El debat previ a la seva aprovació ha comptat amb dues intervencions per part de la delegació andorrana. D’una banda, la cap de la delegació, Berna Coma, ha destacat “l'aposta d'Andorra en aquesta iniciativa, tant en l’àmbit polític com en l’àmbit tècnic” i ha incidit en la necessitat de disposar “d'un marc jurídic inclusiu per a aquesta tecnologia emergent”. Per la seva part, Susanna Vela ha ressaltat que “és el moment d'actuar com a societat, definint de manera col·lectiva els horitzons ètics i polítics de la intel·ligència artificial”, afegint que cal invertir perquè “la IA contribueixi al progrés, sense deixar ningú enrere”.
Suport a la reconstrucció d’Ucraïna
En la sessió plenària de primavera, l’APCE també ha aprovat, amb el vot a favor de la delegació andorrana, la recomanació perquè el Comitè de Ministres realitzi els passos necessaris per disposar d’un mecanisme internacional per reparar els danys soferts per Ucraïna arran dels atacs i els intents d’invasió de la Federació Russa. En aquest sentit, proposa la creació d’un fons fiduciari internacional, crear una comissió internacional per examinar les sol·licituds d’indemnització i establir un mecanisme de compensació internacional, una vegada determinats els danys causats pels actes il·lícits comesos per la Federació Russa a Crimea, Sebastòpol i Donetsk abans del 24 de febrer del 2022 i que van ser causats per l’agressió russa iniciada l’any 2014.
La delegació andorrana vota a favor de l’adhesió de Kosovo
L’Assemblea Parlamentària també ha donat suport a la demanda de Kosovo per esdevenir membre del Consell d’Europa amb els vots a favor de la delegació andorrana, mentre decideix supervisar el compliment d'una extensa llista de compromisos i obligacions a partir de la seva adhesió. Segons el procediment del Consell d'Europa, l'Assemblea Parlamentària ha donat la seva opinió sobre la sol·licitud d'adhesió prèvia a la decisió que ha de prendre el Comitè de Ministres, òrgan executiu de l'organització format pels Ministres d'Afers Exteriors.
Suport a la llibertat d’expressió i de reunió de les persones LGBTI a Europa
La delegació andorrana ha votat a favor de la resolució basada en l'informe de Christophe Lacroix (Bèlgica), condemnant els atacs a la llibertat d'expressió i de reunió de persones LGBTI, fent constar també els casos en els quals s’han cancel·lat esdeveniments LGBTI o no s’han autoritzat i que han portat a la violació de sentències del Tribunal Europeu de Drets Humans. A la sessió plenària de primavera, que va començar dilluns i finalitzar aquest divendres, hi han participat en representació del Consell General la cap de delegació, Berna Coma; el membre titular, Cerni Escalé, i la membre suplent, Susanna Vela.