PUBLICITAT

Habitatge elabora una guia de bones pràctiques per als lloguers

  • El Govern preveu que el text, que es fa amb la col·laboració de l'AGIA, estigui enllestit els pròxims mesos
EVA ARASA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un cartell anuncia que hi ha un habitatge que es lloga Foto: oriol llauradó

El Departament d'Habitatge està elaborant una guia de bones pràctiques per a la signatura d'un contracte de lloguer d'habitatge, amb la col·laboració de l'Associació d'Agents i Gestors Immobiliaris (AGIA). Aquest text, que el Govern espera tenir enllestit entre aquest any i començament de l'any vinent, ve a cobrir una de les necessitats assenyalades per la institució del Raonador del Ciutadà en l'informe del 2009, relativa a l'opacitat dels contractes de lloguer i a una informació que, en alguns casos, acaba sent críptica per al llogater.

El mes de gener passat, el Raonador del Ciutadà va fer, de manera formal, un suggeriment a la ministra responsable d'habitatge –la llavors ministra de Salut, Benestar i Treball, Cristina Rodríguez– en el sentit que caldria establir un model estàndard de contracte de lloguer. En aquell moment, el Departament d'Habitatge va prendre nota del suggeriment, amb l'objectiu de millorar la informació que apareix al contracte i facilitar, per tant, una bona comprensió dels deures i les obligacions que tenen les parts signants d'un contracte d'arrendament.

El Departament d'Habitatge, que està adscrit actualment al Ministeri d'Economia i Finances, va iniciar aleshores contactes amb l'AGIA, que ha acceptat col·laborar en la redacció d'aquesta guia de les bones pràctiques. Aquest material, que tot just s'està elaborant, pretén ser una guia pràctica que recollirà els passos que cal seguir per signar un contracte de lloguer amb totes les garanties i amb tota la informació necessària tant per als arrendadors com per als arrendataris.

«Els problemes sorgeixen quan els contractes es fan entre particulars, que no coneixen els drets i deures dels uns i els altres, però volen estalviar-se els honoraris de l'agent immobiliari». Aquesta és l'opinió expressada pel president de l'AGIA, Joan Carles Camp, que en declaracions a aquest rotatiu va corroborar que, des de l'entitat, s'està col·laborant amb el Govern amb l'objectiu de donar resposta al suggeriment del Raonador del Ciutadà.

Camp va subratllar que les queixes que rep el Raonador del Ciutadà en aquesta matèria són justament de persones que han fet un contracte pel seu compte, i no pas queixes relacionades amb la tasca i els contractes realitzats a través dels agents immobiliaris. «Quan compres medicaments, vas a la farmàcia. Quan algú vol fer una compra-venda o un contracte de lloguer, el normal és recórrer a un agent immobiliari», va afegir Camp.

En qualsevol cas, l'AGIA ha acceptat participar igualment en l'elaboració de la guia. En aquest sentit, l'experiència dels agents immobiliaris permet recollir els dubtes més freqüents i donar-los resposta al llibret que editarà el Govern. «Sabem quines són les preguntes més freqüents que fa la gent quan arriba al despatx i això pot servir perquè la guia sigui útil de cara a l'usuari», va matissar el president de l'associació.

Administració, sense potestat / El Raonador del Ciutadà havia suggerit la possibilitat que l'Administració creés un model estàndard de contracte de lloguer. Ara bé, el mateix mes de gener, el Govern va enviar una carta al Raonador en la qual explicava que la Llei d'arrendaments de finques urbanes –del 30 de juny de 1999 i modificada per la Llei 31/2007, de 18 de desembre– és un text marc que regula els contractes de lloguer de diferents tipus de bé i estableix l'equilibri d'interessos entre les dues parts. El contracte d'arrendament és un contracte privat i la Llei no atorga cap potestat d'actuació a l'Administració, sinó que estableix el procediment civil davant de la Batllia.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT