PUBLICITAT

La Comissió enllesteix la imposició directa i inicia dimarts el debat de l'IVA

  • Per tancar els textos, manca només el tràmit de modificar l'exposició de motius
MARC RODRÍGUEZ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El president de la Comissió legislativa de Finances i Pressupost, el socialdemòcrata Jordi Font. Foto: TONY LARA

La Comissió Legislativa de Finances i Pressupost va tancar ahir els textos que han centrat durant els últims mesos els seus treballs: el paquet d'imposició directa que consta del projecte de llei de l'impost sobre societats, del projecte de llei de l'impost sobre la renda de les activitats econòmiques i del projecte de llei de l'impost sobre la renda dels no-residents fiscals. Segons va explicar el president de la comissió, el socialdemòcrata Jordi Font, «únicament manca tancar un punt i modificar l'exposició de motius», amb la qual cosa dimarts vinent podran enviar-se els textos definitius a la Sindicatura per a que aquests sigui votats el més aviat possible al Consell General amb l'acord de les dues forces majoritàries, PS i CR.

Després d'aquests treballs de negociació, tots tres textos deixen el tipus en el 10%, tal i com va recordar Font, mentre que després de la demanda per part de CR d'una aplicació progressiva, el punt de consens ha estat el fet d'incorporar durant el primer any de funcionament «un 50% de descompte» per tal de suavitzar-ne aquesta implementació. En qualsevol cas, «a partir del segon any, l'impost ja serà del 10% sobre els beneficis» en el seu conjunt. La incorporació d'aquesta imposició directa permetrà a Andorra negociar els convenis per a evitar la doble imposició (CDI), una de les principals demandes del teixit empresarial del Principat.

L'iva, preparat per al debat / D'altra banda, el Projecte de llei que preveu la incorporació d'un impost sobre el valor afegit (IVA) a Andorra que posi ordre a les actuals figures indirectes i permeti caminar igualment cap a un sistema impositiu més homologable amb els països de l'entorn podrà ser debatut a partir de la pròxima reunió de la Comissió legislativa de Finances i Pressupost.

Font va concretar que, a la reunió de la setmana vinent, els últims tràmits per concretar el paquet d'imposició directa no s'haurien de perllongar excessivament i que, amb tota probabilitat, l'IVA podrà començar a ser negociat. El camí per assolir el consens en aquesta matèria, però, no serà fàcil, tot i que socialdemòcrates i reformistes coincideixen en l'acceptació d'aquesta figura tributària, a diferència d'ApC, que des de la mateixa campanya electoral va centrar el discurs en un no a l'IVA.

En aquest sentit, cal recordar condicionants com la cinquantena d'esmenes de CR al Projecte de llei de l'IVA, al mateix temps que un calendari en què cada cop s'anirà aproximant més el treball en el sí de la comissió del Projecte de llei de pressupost 2011, que actualment es troba en fase de presentació d'esmenes després que el PS demanés una pròrroga. La reflexió de referons, però, és si a CR, que coincideix en la necessitat d'un IVA, li interessa una nova campanya amb l'IVA com a element programàtic de separació.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT