PUBLICITAT

Un expert dictamina que la firma de la Carta Local és constitucional

  • Els cònsols entenen que el Consell General pot ratificar integrament el text
  • Els mandataris presenten una metodologia per calcular els costos dels serveis públics
pintatferrerconsols
Pintat i Ferrer en la compareixença d'aquest matí per explicar el contingut de la reunió de cònsols. Foto: ANA
El catedràtic de dret financer i tributari, Lluís Manuel Alonso ha dictaminat que "no hi ha indicis d'inconstitucionalitat" en la firma de la Carta Europea de l'Autonomia Local. Segons ha informat la cònsol major de la capital, Rosa Ferrer, els comuns van demanar-li un informe sobre l'adequació del text a la Constitució andorrana que el professor ha presentat aquest dimarts en la reunió de cònsols. Durant la trobada, també s'ha tractat una proposta de metodologia per al càlcul de costos dels servei
La reunió dels representants dels set comuns d'aquest dimarts ha acollit la compareixença del catedràtic de dret financer i tributari, Lluís Manuel Alonso per donar a conèixer un informe sobre la Carta Europea de l'Autonomia Local. Segons ha explicar la cònsol major d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, el dictamen que es va demanar a l'expert aclareix que "no hi ha indicis d'inconstitucionalitat" en la firma de la Carta de l'Autonomia Local. Els representants de les diverses corporacions entenen que "el Consell General podria ratificar" íntegrament el text i han explicat que pensen traslladar l'informe d'Alonso tant als grups parlamentaris com a Sindicatura. Com que la Carta Europea ha passat a la discussió dins el Consell General, els comuns asseguren que poden passar l'informe al Govern, però si ho fan, serà a nivell informatiu.

D'altra banda, la trobada ha servit per presentar una metodologia per calcular els costos dels serveis públics de l'administració. Fins ara, cada comú havia imputat el que li havia semblat just. Aquest sistema haurà d'ajudar a trobar un criteri objectiu per determinar el cost de cada servei. A més, s'ha introduït el terme de cost estàndard per veure quin és el preu òptim. D'aquesta manera, "es permetrà veure si el cost està sobredimensionat", ha explicat el cònsol major de Sant Julià, Josep Pintat.

La reunió també ha servit per tirar endavant un protocol d'actuació del personal de les llars d'infants en cas que els menors es trobin malament. La guia posarà negre sobre blanc en relació a unes pautes que ja s'estan aplicant. "Són conceptes com quan un nen pot anar a l'escola o ha d'anar a casa o al metge", ha comentat Pintat. Ara cal que els equips directius de les diverses escoles es reuneixin i, si tots hi donen el vistiplau, a partir del gener s'aprovarà al diversos comuns.

La jornada també ha servit per parlar de l'esborrany de proposició de llei qualificada d'organització i funcionament de les set administracions, que en línies generals donaria garanties a les minories comunals, així com el sistema de finançament de les corporacions, que està pendent d'un informe. Segons han comunicat els titulars, aquests temes se seguiran parlant en les pròximes trobades.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT