PUBLICITAT

La meitat de les denúncies de Treball són per salaris impagats

  • La por a perdre la feina ha provocat que de les 19.243 consultes registrades, només s'hagin donat 70 denúncies
PEPA GALLEGO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Veïns davant de la façana del departament de Treball Foto: TONY LARA

El La meitat de les denúncies que s'han cursat des del Servei d'Inspecció de Treball són degudes a impagaments de salaris als treballadors i sobretot a l'impagament de la liquidació. En total han estat 70 les denúncies que aquest departament ha rebut des de l'inici de l'any i fins el 30 de novembre. Per sectors el que més ha tingut incidència en queixes denunciades ha sigut l'hosteleria, en total han estat 29. Cal destacar que hi ha una gran diferència entre el nombre de consultes rebudes pel Servei d'Inspecció de Treball que en aquest termini de temps han estat 19.243 i les denúncies efectuades. Des del mateix departament destaquen que els treballadors tenen por de perdre els seus llocs de treball donada la situació econòmica actual.

En quant als expedients sancionadors incoats, en la majoria d'ells s¡ha procedit a sancionar per vulneració de tres articles (99, 74 i 84) del Codi de relacions laborals relatius a la puntualitat en el pagament de la quitança i del salari. En concret han estat 33 fets denunciats per impagaments de salaris i 41 per impagament de quitança, així com vuit més per impagament d'hores extra i descans. Altres fets denunciats, sis en concret, han estat relacionats en la seguretat social, es tracta de situacions on s'ha vulnerat les disposicions al règim de cotitzacions a la CASS. En aquest cas, el nombre de sancions imposades ha disminuït d'ençà l'entrada en vigor de la llei 17/2008, del 3 d'octubre, de la seguretat social atès que en bastants casos ha estat la CASS qui ha incoat l'expedient sancionador.

Altres tres han estat relacionades en la planificació horària i el compte d'hores. També s'han donat tres casos de treball il·legal. El maltractament i la seguretat han estat altres fets denunciats per una persona, respectivament.

Per sectors, l'hosteleria és el que més denúncies reb per part dels treballadors. En total han estat 29, seguides de 13 de la construcció, 10 d'indústria, vuit del comerç i la resta d'altres sectors. Des del departament d'inspecció de treball es remarca que els principals motius de denúncia estan lligats a la conjuntura econòmica i a les dificultats que les empreses del país estan passant degut a la crisi que afecta el Principat i en una part aclaparadora els motius són els impagaments.

MOLTES CONSULTES I POCA DENÚNCIA / En el marc del servei de consultes que presta el Servei d'Inspecció de Treball, tant personalment al despatx com telefònicament, durant aquest any i fins el 30 de novembre, s'han registrat 19.243 consultes. D'aquestes cal remarcar que els temes que major nombre de consultes han generat són els comiats (14%), els permisos retribuïts i no retribuïts (11,35%) i les vacances (10,9%). Altres consultes nombroses han estat les relatives a contractacions i situacions laborals de menors.

Inspecció de Treball explica la relació contradictòria entre el gran nombre de consultes i les poques denúncies per la por que existeix entre els treballadors «de perdre els seus llocs de treball i la dificultat a trobar nova feina atesa la situació econòmica actual», segons expliquen des del mateix departament. Cal remarcar que es garanteix l'anonimat de totes les consultes realitzades a aquest departament.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT