PUBLICITAT

Andorra, saturada de trànsit

  • El país es col·lapsa de vehicles tant d'entrada, amb 20 quilòmetres de retencions, com també de sortida
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Vehicles aturats a l'avinguda Meritxell, mentre uns turistes intenten avançar per la calçada, ahir Foto: ORIOL LLAURADÓ

Andorra va quedar ahir col·lapsada de vehicles, una situació que va causar importants retencions en el trànsit des de primera hora del matí i fins a última hora del vespre. L'inici de la jornada va estar marcada per les cues d'entrada al Principat, mentre que al tancament la situació es va capgirar i la problemàtica es va traslladar en sentit sud. Enmig d'aquestes dues situacions, a més, les dificultats per circular es van fer paleses durant tot el dia a totes les artèries, sobretot a les d'Andorra la Vella i d'Escaldes. El que habitualment és un trajecte de minuts podia arribar a convertir-se en un trajecte d'hores.

Jaume Castells, cap d'àrea de Mobilitat i Seguretat, va informar que un total de 13.000 vehicles van entrar al país, una xifra inferior a la de dissabte, en què van ser 16.000, i similar a la de diumenge. La diferència és que ahir era dia laborable a Andorra, motiu pel qual la jornada va esdevenir «molt complicada», va assegurar Castells, afegint que no es produïa una situació similar «des del 2004». El cap d'àrea de Mobilitat va explicar que en total hi havia 23.000 vehicles més del que és habitual en una jornada laboral al Principat.

20 quilòmetres de cues / Com a conseqüència, durant el migdia les retencions d'entrada al país per la frontera hispanoandorrana començaven ja a la localitat d'Alàs, és a dir, les cues eren de fins a 20 quilòmetres, als quals calia afegir els quatre quilòmetres de cua a l'interior del país a l'entrada de Sant Julià. Segons Castells, les primeres incidències en el trànsit van començar al voltant de les nou d'entrada a la localitat laurediana i tres quarts d'hora més tard ja s'estenien a abans de creuar la frontera. A partir de llavors les cues van ser la tònica constant.

Pel que fa a la tarda, es van produir retencions de sortida a les pistes d'esquí a partir de les 16 hores, sobretot a la zona de Soldeu i del Tarter, i des de Pal i Arinsal. Finalment, al vespre les persones que van marxar del país direcció Espanya van haver de fer almenys tres quilòmetres i mig de cues i la situació va allargar-se fins passades les 10 de la nit, també agreujat per un accident entre un cotxe i una moto a la Margineda. Castells va informar que ahir van marxar del país al voltant de 9.000 vehicles.

Evitar l'ús del vehicle / Davant la situació, el Centre Nacional de Trànsit va recomanar als ciutadans del país que evitessin agafar el vehicle privat, especialment per a fer desplaçaments dins de la capital i d'Escaldes. Aquesta recomanació s'allargarà tota la jornada d'avui, ja que Mobilitat alerta d'una jornada igualment problemàtica. Les previsions apunten que entraran menys vehicles que aquests tres primers dies, però la situació «es veurà agreujada a causa de la incorporació de camions a la xarxa», va explicar Castells. Ahir, al ser jornada festiva, no hi va haver circulació de camions. Per aquest motiu Mobilitat recomana a tots els visitants que han de marxar que ho facin a primera hora del matí.

50.000 vehicles des de dissabte / Amb tot, segons les xifres apuntades pel Centre Nacional de Trànsit han entrat més de 50.000 vehicles al país des de l'inici del Pont de la Puríssima, mentre que n'han sortit més de 36.000. D'aquesta manera, les previsions apuntades a l'inici de la setmana passada, en què es preveia l'arribada de 70.000 vehicles pel pont, podrien fins i tot arribar a superar-se, va assegurar Castells. Al 2004, l'última vegada que el pont va caure en les mateixes dates, van entrar 82.000 vehicles.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT