PUBLICITAT

Es busquen diabètics per analitzar

  • Un estudi pretén demostrar com l'exercici físic i la dieta poden disminuir la sensibilitat a la insulina en els pacients
P.G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un jove practica exercici aeròbic Foto: TONY LARA

A la recerca de diabètics de tipus II. És a dir, d'aquells pacients entre 40 i 70 anys que tenen diagnosticada aquesta malaltia que provoca una dependència farmacològica crònica o bé amb un tractament mitjançant de pastilles o bé d'insulina. L'objectiu és que siguin objecte d'un estudi científic que vol demostrar com unes determinades pautes d'exercici físic o intervenció nutricional provoquen canvis al llarg termini en aquest tipus de pacients com la disminució de la sensibilitat a la insulina.

Tal i com explica Alba Reguant, especialista en nutrició esportiva, en els diabètics de tipus II «no existeix un protocol de gimnàs a seguir, i es tracta d'uns pacients que pateixen una vida en la seva majoria sedentària», va manifestar. Reguant treballa a Vitalsport, l'empresa andorrana que en col·laboració amb la Universitat de Barcelona, l'Hospital Clínic de Barcelona / Fundació SAR, la Universitat Pública de Navarra i amb l'empresa catalana Sport Evolució Management i el Laboratori Pasteur d'Andorra, desenvoluparan el projecte. Vitalsport és la guanyadora d'una ajuda (10.000 euros) a la recerca el 2009 en el marc de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP).

En l'estudi ja iniciat ja es disposa de set pacients però només un és diabètic. Ara Vitalsport vol arribar a tenir una dotzena de pacients i per això vol que la resta siguin diabètics de tipus II, perquè el pressupost no dóna per a més, ja que les analítiques són molt cares. Tot i això els resultats d'aquests pacients s'afegiran als que tinguin el Clínic de Barcelona, per a aconseguir una població de 50 pacients que estadísticament pot servir per tenir resultats significatius i per a plantejar nous estudis en la mateixa línia de recerca.

L'estudi pròpiament, són quatre mesos amb setmanes d'entrenament, però prèviament i posteriorment «hi ha aproximadament un mes per a fer les proves corresponents d'esforç, antropomètriques, de força, valoracions nutricionals, analítiques basals, i totes aquelles necessàries per a planificar correctament l'exercici i valorar els canvis», va manifestar Reguant.

Durant tot aquest procés els pacients gaudiran d'una supervisió mèdica contínua, de l'assessorament d'un dietista i d'un preparador físic.

El programa d'entrenament al que seran sotmesos els diabètics combinarà la força i la resistència aeròbica, en exercicis al gimnàs. Una vegada a la setmana es realitzarà l'entrenament de força i una altra sessió setmanal es provarà la resistència aeròbica en bicicleta, tot durant 16 setmanes. Després de cada sessió i al mateix centre esportiu els pacients faran la ingesta de suplement nutricional.

La metodologia de la investigació consisteix en valorar la composició corporal, fer un estudi de calorimetria indirecta per valorar el metabolisme basal, test de l'esforç per valorar la capacitat cardiorespiratòria màxima, així com també per saber el màxim muscular. També es farà un test agut de força, l'establiment de pautes dietètiques i nutricionals, durant les setmanes d'estudi, i la valoració de paràmetres bioquímics en dejú.

Els voluntaris que vulguin formar part d'aquest estudi poden posar-se en contacte amb l'empresa Vitalsport o anar a la tercera planta del centre esportiu dels Serradells a la capital per demanar-hi informació.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT