PUBLICITAT

Una avaria al Funicamp deixa a esquiadors tres hores a les cabines

  • Grandavalira activa el protocol d'evacuació per alliberar una vintena d'afectats i avui decideix si torna a obrir el giny
CLARA GARNICA / MARC RODRÍGUEZ
ENCAMP

Periodic
Un agent de Policia s'interessa per l'estat d'una de les persones afectades, ahir al Funicamp Foto: ORIOL LLAURADÓ

Una avaria elèctrica va provocar ahir l'aturada del Funicamp al voltant de les 17.15 hores, just després del tancament de les pistes d'esquí. La incidència va afectar als esquiadors que ja havien agafat el giny mecànic després de la jornada a pistes, els quals van quedar-se atrapats a les cabines prop de tres hores. En total, van ser entre quinze i vint les persones que es van veure afectades per l'avaria. No va ser fins a les vuit del vespre que Grandvalira va donar per finalitzada l'actuació d'evacuació.

Fonts del domini van explicar ahir que la incidència a la instal·lació va ser causada per una fallada elèctrica, que va provocar la parada dels motors. Grandvalira va endegar llavors la fase 1 del protocol d'emergència per a evacuació, que va culminar a les 20 hores. Durant aquest interval de temps els tècnics del Funicamp van activar la funció tèrmica del giny mecànic, en substitució de la funció elèctrica. D'aquesta manera, i manualment, van poder anar movent el giny i les cabines amb persones al seu interior per a transportar-les fins a l'inici del Funicamp i poder procedir a la seva evacuació sense inconvenients. A més, fonts de Grandvalira van explicar que una part dels afectats van poder sortir a l'estació intermitja del Funicamp, situada entre l'estació d'inici, a Encamp, fins la de sortida, a la zona de la collada d'Enradort.

Fins a la zona afectada s'hi van desplaçar, a més d'un important nombre de curiosos, familiars i amics dels afectats, una dotació de la Policia, així com el cos del Grup de Rescat i Immersió de Muntanya. La funció policial era la de controlar la zona i la de prevenir de possibles danys a les persones afectades. Fonts de la Policia i de Grandvalira van informar que no es van produir ferits ni afectacions d'importància entre els afectats. Per la seva part, el GRIM tampoc va haver d'actuar, ja que finalment van ser els propis tècnics del giny mecànic els que van rescatar a les persones atrapades sense la necessitat d'efectuar rescats a alçada.

obertura en ‘stand by' / Fonts de Grandvalira van informar que avui a les nou del matí els tècnics del giny i de Saetde analitzaran l'estat del Funicamp i decidiran si poden tornar a obrir les instal·lacions sense perill de noves avaries. No obstant, fonts de Grandvalira van informar que el més probable és que el Funicamp romangui aturat tot el matí i que probablement torni a obrir a ple rendiment a la tarda.

Aquesta decisió s'ubica dins de la segona fase del protocol d'actuació en casos d'evacuació de Grandvalira. També es troba en aquesta fase la determinació de les causes, que també començaran a estudiar-se durant la jornada d'avui.

El cònsol d'Encamp, Miquel Alís, que es va desplaçar fins al lloc dels fets per donar suport als afectats, va celebrar «l'èxit de l'actuació dels tècnics i dels cossos de seguretat», que van permetre finalitzar l'operació amb èxit.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT