PUBLICITAT

Damas fa una crida a unificar esforços entre la comunitat

  • L'ambaixador portuguès situa l'educació com el principal eix de millora
MARC RODRÍGUEZ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Els participants al col·loqui de la comunitat portuguesa, amb l'ambaixador francès (dreta), ahir a la tarda Foto: ORIOL LLAURADÓ

L'ambaixador de Portugal, Mario Damas, va afirmar ahir que el col·lectiu de residents hauria de «fer una confederació a l'estil del que existeix a Luxemburg» per tal de garantir «un punt de trobada» en la defensa dels drets col·lectius i poder així superar «la pèrdua de temps i humana que suposa fer iniciatives de forma separada i que acaben perdent-se». Així de contundent es va mostrar el diplomàtic abans de començar el segon col·loqui –organitzat per l'Ambaixada de Portugal a Andorra i la Conselleria de les Comunitats Portugueses, amb la col·laboració d'Andbanc–, que va girar entorn del paper del moviment associatiu a les comunitats».

Damas va explicar que el fet que hi hagi «moltes problemàtiques comunes a altres països» sempre convergeix en una necessitat cap al treball en equip, tal i com ahir es va posar de manifest amb la presència de representants com Carlos Gonçalves, diputat del Cercle Electoral per Europa, o del president de la Comunitat Portuguesa a Luxemburg, José Coimbra de Matos.

Contra el «portunyol» / A més, i amb la finalitat de garantir la integració màxima, l'ambaixador portuguès va mostrar la seva disconformitat amb el fet que la llengua d'aquest país sigui estudiada a Andorra en hores extraescolars, «cosa que fa que no es transmeti el pes real de la comunitat portuguesa al Principat». Segons Damas, el que caldria és un major pes d'aquesta formació «perquè a més llengües, més representació i més importància tindrà la comunitat a Andorra» per tal de sumar esforços «amb els 13.000 residents que hi ha al país, 1.200 dels quals són estudiants». Damas va lamentar el baix nivell que entre els escolars es produeix fruit d'aquesta política, segons ell incorrecta, que acaba fent que els nens estiguin parlant a dia d'avui «una mena de portunyol». L'ambaixador va recordar com, en el cas dels residents espanyols, «aquests ja tenen el problema de la llengua resolt».

Aposta per la integració / D'altra banda, el segon col·loqui organitzat per l'ambaixada va tenir la finalitat de «reflexionar sobre la manera com s'integra la comunitat portuguesa a Andorra». En aquest sentit, Damas va defensar que aquesta relació és positiva, «a diferència del que va publicar-se l'any passat quan es va criticar la poca integració», unes informacions davant les quals l'ambaixador va manifestar ahir la «indignació» que van provocar en el si de la comunitat lusitana. El president del CRE, Pere Blanc, va defensar la necessitat d'una federació d'immigrants, en la línia exposada fa uns mesos, per tal de donar més potència a la veu d'aquests residents.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT