PUBLICITAT

Arbres amb història pròpia

  • El calendari 2011 de BIBM aposta per mostrar singularitats del paisatge andorrà
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Mora i Alay mostren els calendaris de BIBM del 2011, ahir. Foto: TONY LARA

L'any vinent les singularitats de l'arbreda andorrana, en sentit visual i informatiu, passaran a formar part de la decoració de llars, despatxos i d'altres habitacles. Aquesta és la proposta que fa l'entitat bancària BIBM a través del llançament del seu calendari 2011, esdeveniment ja característic els darrers anys durant la prèvia de l'època nadalenca. Per aquest any, 12 mesos il·lustrats amb arbres i arbredes singulars d'Andorra, que mostren «l'aposta per la sostenibilitat» de l'entitat bancària, tal i com va manifestar Francesc Mora, president de Banc Internacional d'Andorra,

Són 12 els elements escollits, però l'inventari d'arbres i arbredes singulars del que disposa el ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Patrimoni Natural en comptabilitza 350. El titular del ministeri, Vicenç Alay, va explicar que l'elecció havia volgut plasmar «una mostra emblemàtica en funció de la seva localització, característiques morfològiques o antiguitat». El resultat, arbres amb història. Històries pròpies i constatades com la del noguer d'Ordino que il·lustra el mes de març. Al 1910 un pare va regalar a la seva filla tres nous, que va voler plantar a Sornàs. Però uns nois del poble, que l'havien seguit, en van desenterrar dues i se les van menjar. El noguer que es va salvar mesura avui 18 metres d'alçada. O històries més llegendàries, com el pi roig de la Massana del setembre. Té prop de 250 anys i la llegenda assegura que va arrelar després d'uns forts aiguats que el van arrossegar per rierol des d'Escàs fins a la seva ubicació actual, al centre de la Massana.

Alay va explicar que les fotografies van ser preses entre els mesos de juny i l'octubre, motiu pel qual a l'almanac hi predominen els colors verds i de tardor. L'única excepció es troba al mes de desembre, en què s'ha escollit la fotografia d'un pi negre a Ordino que mostra el paisatge blanc de les primeres nevades d'aquesta temporada. En total s'ha fet una tirada de 10.000 exemplars.

Cada mes exposa un element singular que, sumat a la resta de vegetació amb un estatus menys elevat que el dels protagonistes del calendari, configuren el 40% de la superfície del Principat, el 10% més que la mitjana de la resta del planeta. Els arbres predominants a Andorra són el pi roig i el pi negre.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT