PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La Policia participa en la conferència del Consell d’Europa per a la cooperació en la lluita contra el cibercrim

El cos de seguretat nacional reforça la cooperació contra els delictes tecnològics

Per El Periòdic

Els participants de la Conferència Octopus del Consell d'Europa a Budapest, Romania.
Els participants de la Conferència Octopus del Consell d'Europa a Budapest, Romania. | Policia.ad

El grup de delictes tecnològics de la Policia d'Andorra va estar present a la conferència Octopus del Consell d'Europa (CoE), representat per un agent com a expert adjunt del Comitè de la Convenció del Cibercrim i representant nacional del punt de contacte de la xarxa 24/7 del Conveni de Budapest. La conferència es va celebrar entre el 13 i el 15 de desembre a la ciutat de Bucarest, Romania, a la seu de l'Oficina del Programa de Cibercrim del Consell d'Europa (C-PROC). El congrés va reunir més de 500 especialistes en delictes tecnològics de més de 100 països amb l'objectiu de reforçar la cooperació internacional per combatre la ciberdelinqüència. Hi van prendre part entesos en la matèria de cossos policials, fiscalies, organitzacions internacionals, del sector privat i del món acadèmic.

La cimera va ser una de les més grans plataformes d'intercanvi de coneixement i experiència on es van abordar temes crucials com la legislació sobre delictes cibernètics, la ciberseguretat, la utilització de la intel·ligència artificial (IA) en aquest tipus de delictes, l'explotació sexual infantil en línia, l'abús i el ciberassetjament. Al mateix temps, també es va debatre sobre la llibertat d'expressió, la desinformació, la manipulació i l'autoritarisme digital, la suplantació, la convergència entre proves físiques i digitals, així com les estratègies per lluitar contra el malware, el ransomware i les actuacions il·lícites comeses mitjançant la utilització de criptomonedes per intentar no deixar rastre.

Des del Cos de Policia nacional, la lluita contra la ciberdelinqüència es considera un tema cabdal que no entén de fronteres, i per això es considera crucial l'assistència a assemblees internacionals d'aquest nivell, on s'exposen eines de cooperació i les millors pràctiques per afrontar aquests delictes, per tal d'enfortir la capacitat d'actuació amb respostes efectives amb l'objectiu de garantir els drets humans i la legalitat.

El conveni de Budapest es va crear l'any 2001, entrant en vigor l'any 2004. És el primer tractat internacional creat amb l'objectiu de protegir la societat davant la ciberdelinqüència i promoure la cooperació entre països i compartir la informació de manera més àgil. Andorra el va signar l'any 2016 i, des d'aleshores, el grup de Delictes Tecnològics de la Policia andorrana va esdevenir el punt de contacte de la xarxa 24/7, creada per activar la col·laboració internacional immediatament en cas de ser necessari.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT