PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra Endavant, preocupat per les declaracions de Maroš Šefcovic

Montaner titlla de «gran error» pensar que el país tindrà més sobirania

Per El Periòdic

La presidenta d’Andorra Endavant, Carine Montaner.
La presidenta d’Andorra Endavant, Carine Montaner. | C.M.

Andorra Endavant es troba en un estat de preocupació i inquietud després de les declaracions del vicepresident executiu de la Comissió Europea, Maroš Šefcovic, sobre l’Acord d’Associació entre Andorra i la Unió Europea. Així ho van informar ahir mitjançant un comunicat, tot indicant que les paraules del dirigent han encès les seves alarmes, ja que Šefcovic va afirmar que aquest acord, des del punt de vista de la UE, és «el més complet que té amb un país tercer».

Per a la presidenta d’Andorra Endavant, Carine Montaner, aquestes declaracions no podrien ser més preocupants. «Ser el país tercer més integrat a la UE via un Acord d’associació no és, d’entrada, una bona notícia per a nosaltres», va expressar. També va mostrar el seu neguit pel futur de la sobirania andorrana: «És un error pensar que tindrem més sobirania que mai, com afirma el cap de Govern». «En realitat, la firma d’un Acord d’associació amb la UE significa una pèrdua important de sobirania, significa l’acceptació del cabal europeu, és a dir, el contrari del que va declarar Espot» van afegir al comunicat.

Amb la vista a la primavera de l’any vinent, i al referèndum, des d’Andorra Endavant van assenyalar que els consellers generals Noemí Amador, Marcos Monteagudo i la mateixa Montaner, consideren essencial presentar uns estudis d’impacte exhaustius per tal d’ajudar els ciutadans a decidir sobre el futur del Principat, decidir si volen, sí o no, un Acord d’associació amb Europa. Per aquesta raó, van destacar, el grup parlamentari va prendre la decisió de contractar el gabinet internacional Gide de Brussel·les per tal de fer aquesta feina, tot esmentant que aquest presentarà les conclusions al primer trimestre del 2024, en presencial i a Andorra. Parlant precisament del Gide, en el comunicat van assenyalar que els estudis d’impacte presentats per aquest bufet d’advocats van fer canviar la postura del govern de Mònaco en relació amb l’Acord d’associació amb la UE.

En darrer lloc, van comentar que Andorra Endavant ha demanat la còpia de tots els documents recents que segellen l’Acord al secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, els quals a hores d’ara no estan redactats, segons van consultar amb l’Executiu. «Es compartirà aviat un resum de les últimes negociacions que van conduir al tancament de l’acord», ja que des del grup parlamentari «aquests documents són indispensables per a poder actualitzar l’estudi d’impacte que hem encomanat i que a hores d’ara està en procés d’elaboració».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT