PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Bicicletada, recollida de burilles o una tarda amb els padrins, les propostes del consell d'infants d'Ordino

Els alumnes exposen set iniciatives al voltant de les temàtiques mediambiental i social

Per El Periòdic

Un moment del consell d'infants celebrat aquest dimecres al matí a Ordino.
Un moment del consell d'infants celebrat aquest dimecres al matí a Ordino. | ANA / M.F.

Els alumnes de les escoles francesa i andorrana d’Ordino han tornat a mostrar el seu neguit per fer propostes per millorar la parròquia. Ho van demostrar en la sessió de Consell d’Infants que es va celebrar ahir i durant la qual van exposar set iniciatives que giren al voltant de les temàtiques mediambiental i social. Aquest va ser el darrer Consell d’Infants presidit pels cònsols actuals, Josep Àngel Mortés i Eva Choy, que també van fer balanç de la proposta al llarg d’aquests darrers quatre anys. Així, Choy va destacar que aquests consells són importants per «transmetre a les generacions futures el sentit del Comú, dels Consells de Comú, de la importància de fer propostes».

Entrant al detall de les set propostes, cal destacar que des de l’Escola Andorrana es va posar sobre la taula una tarda mensual a la Casa Pairal per compartir experiències amb els padrins. També van proposar que es creï un lloc de compostatge a prop de l’escola per reciclar restes de menjar i impulsar un grup de voluntaris per ajudar gent de la parròquia que ho necessiti. I des de l’Escola Francesa es van presentar quatre iniciatives. La primera és dura a terme una bicicletada per animar la gent a fer esport i alhora per difondre maneres segures d’anar en bicicleta. De manera paral·lela, els estudiants també volen dissenyar unes samarretes per recaptar fons per a Unicef. La tercera de les propostes és impulsar camins escolars més segurs a la parròquia, i la quarta, fer una nova recollida de burilles durant la primavera, una iniciativa que es duria a terme per quart any consecutiu.
En tots els casos, les propostes van ser acceptades i els cònsols es van comprometre a posar fil a l’agulla a algunes d’elles i donar trasllat a les altres a la següent corporació que sortirà de les urnes el pròxim diumenge. Així, en el cas de la tarda mensual a la Casa Pairal, Choy va manifestar que és una iniciativa que es pot tirar endavant de manera immediata i que només cal concretar quins dies hi volen anar.

Els dos cònsols van ser sotmesos a un exhaustiu «examen» per part dels alumnes en el punt de precs i preguntes, ja que si bé en un principi els va costar arrencar, després van començar a formular nombroses qüestions. Així, per exemple, van manifestar que cal més il·luminació als parcs o més lavabos públics. També van mostrar la seva preocupació perquè els busos vagin plens en determinades hores o que es facin més activitats a la biblioteca. La recollida de deixalles, la velocitat dels vehicles, el problema dels excrements a la via pública o la treta de neu van ser altres de les temàtiques que els estudiants van plantejar i que Mortés i Choy van anar responent.

En finalitzar, el cònsol major ordinenc va destacar que havia estat «superproductiu» i va valorar que aquests anys, per a ell, els consells «més macos» han estat els d’infants, ja que «no fan política i plantegen propostes molt interessant». Choy ho va compartir i va afegir que si els infants veuen que les seves propostes es van materialitzant és «una garantia per a la democràcia i per a les generacions futures», i per aquest motiu, tot valorant que estan «molt contents» dels consells d’infants que han celebrat aquest mandat, va desitjar que les idees plantejades es duguin a terme i que tinguin continuïtat, informa l’ANA.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT