PUBLICITAT

L'acord d'intercanvi amb els EUA se signarà «aviat» segons Espot

  • El ministre d'Exteriors es va trobar amb l'ambaixador Solomont durant la inauguració d'una plaça a Santa Coloma
EVA ARASA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
L'ambaixador Bregolat, el ministre Espot i l'ambaixador Solomont hissen les respectives banderes, ahir, a la nova plaça dels Estats Units d'Amèrica Foto: TONY LARA

el ministre d'Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Xavier Espot, va confirmar ahir que les negociacions per signar un acord d'intercanvi d'informació fiscal amb els Estats Units estan molt avançades i que aquest conveni podria ser una realitat «ben aviat», si bé en cap moment no va parlar de dates o terminis. Espot va fer aquestes declaracions aprofitant la inauguració de dues places que formen part de la urbanització de recent construcció Prat Condal de Santa Coloma, un acte al qual va assistir també l'ambaixador dels Estats Units, Alan D. Solomont. De fet, completaven la representació institucional l'ambaixador d'Espanya, Eugeni Bregolat, i la cònsol d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer.

La visita de l'ambaixador nord-americà s'emmarca en la celebració del desè aniversari de la signatura del Protocol d'entesa sobre el programa d'intercanvi Fullbright entre els Estats Units i Andorra, un document que es va rubricar precisament tal dia com ahir. Solomont va començar la jornada amb una entrevista amb el cap de Govern, Jaume Bartumeu, durant la qual van parlar d'estrènyer lligams en àmbit com ara l'educació. Ja en la primera trobada del dia, Solomont va informar de la predisposició del Govern dels Estats Units de signar amb Andorra un acord d'intercanvi d'informació fiscal.

Ja al migdia, el ministre Espot i el diplomàtic nord-americà van participar conjuntament en la inauguració de la plaça dels Estats Units d'Amèrica i la contigua plaça de l'Immigrant, que formen part de la urbanització Prat Condal. Aleshores, el titular d'Afers Exteriors va posar en relleu les bones relacions entre tots dos països –unes relacions que es troben en «un moment àlgid» de col·laboració– i va avançar que ja s'han iniciat els contactes per arribar a materialitzar aquest acord.

Pel seu cantó, l'ambaixador Solomont, que va explicar que ell mateix prové d'una família que va emigrar als Estats Units dues generacions enrere, va agrair les bones relacions amb el Principat, «en un temps difícil per a l'economia i la política, tant a Andorra com als Estats Units».

fruit del somni americà / La història que hi ha al darrere de la urbanització Prat Condal és, si més no, curiosa. El seu promotor és Enric Bregolat, el pare del qual va emigrar als Estats Units i, amb els diners que va guanyar fent de ranxer, va comprar el terreny de Santa Coloma on actualment s'aixequen els blocs de pisos de nova construcció.

Com a homenatge al cap de família, Bregolat va encarregar una escultura als artistes canadencs Edwin i Veronica Dam de Nogales, que representés la figura de l'avi i també la seva activitat als Estats Units. L'estàtua de bronze, que presenta un genet amb barret de cowboy muntat damunt del seu cavall, està situada en un lloc preeminent de la plaça i forma part de tot un conjunt, amb altres escultures que figuren els caps de bestiar amb què devia tractar el ranxer.

«Amb els diners que va guanyar fent de ranxer, el meu avi va comprar el terreny fa gairebé 100 anys», va explicar ahir Meritxell Ayuso. La néta de Bregolat es va mostrar satisfeta que el projecte s'hagi pogut enllestir finalment i que, en aquests moments, tant la urbanització com l'embelliment de les dues places siguin una realitat i formin part del paisatge de Santa Coloma.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT