PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Ordino consolida el relleu generacional amb la inclusió de l'espectacle infantil a 'L'Última Ossa'

Garantir la transmissió de les Festes de l’Os dels Pirineus, la fita d’Andorra i l’Alt Vallespir

Per El Periòdic

La representació de l'Ossa petita d'Ordino que ha tingut lloc aquest diumenge.
La representació de l'Ossa petita d'Ordino que ha tingut lloc aquest diumenge. | ANA / L.G.

La representació de L’Última Ossa d’Ordino consolida el relleu generacional amb la inclusió de l’espectacle infantil El despertar de l’Osseta d’Ordino a l’inici de la funció. La funció, que va tenir lloc ahir al migdia al Prat de Call, ja compta amb una trentena d’actors i actrius, entre infants i adults, i que, en paraules del president de l’associació Cultura Popular, Albert Roig, «dona protagonisme als més petits i garanteix el relleu generacional de la tradició».

«Quan vam recuperar aquesta representació érem vuit o 10 persones justes i enguany en som 30 a l’escenari», va puntualitzar, i va exposar que fins i tot «hi ha hagut gent que s’ha quedat en llista d’espera». En aquest sentit, va destacar que «tenim més canalla que adults», afegint que la voluntat de l’organització ha estat la de donar «protagonisme» als infants, els quals fins aquest any tenien el paper de figurants en la funció.

«Quan vam recuperar aquesta representació érem vuit o 10 persones justes, i enguany en som 30 a l’escenari»

Roig també va posar de manifest que des de l’entitat es treballa molt «amb el planter» per animar-los a participar i prendre part de la tradició a través de xerrades als centres educatius i als fòrums juvenils on expliquen la tradició i la importància d’aquesta pel territori. «Nosaltres intentem cuidar el planter d’infants que tenim perquè continuïn participant quan siguin més grans i no només amb l’ossa, sinó també amb el judici als contrabandistes per Carnaval o amb les falles per Sant Pere», va indicar.

Com no pot ser d’una altra manera, la representació de L’Última Ossa d’Ordino va comptar amb la tradicional sàtira burlesca entorn de l’actualitat social i política de la parròquia, amb mofes relatives a la problemàtica de l’habitatge, la venda de terreny per a la inversió estrangera, les darreres manifestacions al país, l’acord d’associació amb la Unió Europea i les eleccions comunals, on els actuals cònsols, qui no opten a la reelecció, han tingut un paper protagonista aixecant les rialles de tot el públic.

Garantir la transmissió de les Festes de l’Os dels Pirineus / Garantir la transmissió generacional de les Festes de l’Os dels Pirineus i enfortir vincles. Aquestes són les fites màximes que marca el manifest que van signar ahir els representants d’Andorra i l’Alt Vallespir amb motiu de la celebració del primer aniversari de la inscripció de les Festes de l’Os dels Pirineus a la Llista representativa del patrimoni cultural immaterial de la Unesco.

L’acte, que va tenir lloc al Museu Casa d’Areny-Plandolit, va comptar amb la presència d’una delegació francesa i representants del Govern, amb la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell, dels comuns d’Ordino i Encamp amb l’assistència d’ambdós cònsols menors, Eva Choy i Jean Michel Rascagnères, respectivament, i de les entitats encarregades de difondre la representació al Principat, l’associació Cultura Popular d’Ordino i la Comissió de Festes d’Encamp. Per part de l’Alt Vallespir hi va assistir una delegació de les comunes d’Arles de Tech, Sant Llorenç de Cerdans i Prats de Molló i la Communauté de Communes du Haut Vallespir.

La declaració, tal com s’ha mencionat anteriorment, marca com a eix transversal el manteniment de la tradició popular i, sobretot, el seu futur en el temps amb el traspàs a les següents generacions. «Aquest reconeixement és molt rellevant perquè ells veuen que allò que els han explicat els seus pares que potser fa anys es practicava o es feia com a festa popular encara es continua mantenint i que els petits també ho valorin perquè ho puguin passar als que vinguin en un futur», va manifestar Bonell, afegint que és imprescindible mantenir el vincle amb tots els territoris que formen part de la declaració i que, per tant, celebren les Festes de l’Os dels Pirineus.

«L’important de les festes populars és que passin de generació en generació, ja que quan una generació deixa de practicar aquestes festes, llavors és quan cauen en l’oblit i aquí el que estan fent les associacions d’Ordino i Encamp és reprendre aquestes tradicions i fer el relleu a les generacions que pugen», va indicar. En la mateixa línia es van pronunciar Rascagnères i Choy, qui van exposar que la celebració del primer any de les Festes de l’Os dels Pirineus com a patrimoni immaterial de la Unesco és fruit d’un «treball conjunt» i van posar en relleu la incorporació de la canalla a la representació de L’última Ossa d’Ordino, un fet que «garanteix el relleu de la tradició».

«L’associació Cultura Popular està realment molt conscienciada amb el fet de poder transmetre la festa i, per tant, cuiden molt la base, els infants, els petits, que són qui després garantirà la representació a les properes generacions», va apuntar la cònsol ordinenca. La declaració rubricada ahir per les comunitats implicades també marca una trobada anual coincidint amb la celebració de les festes i de manera rotativa, i l’acord per impulsar i col·laborar en l’organització d’activitats conjuntes que contribueixin a la protecció i difusió de la cultura popular. A més, contempla la utilització de les Festes de l’Os en l’àmbit del turisme cultural quan sigui necessari, segons informa l’ANA.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT