PUBLICITAT

"Governar és enfrontar-se als problemes i trobar-hi solucions"

El portaveu de l'executiu descarta les dimissions davant la manifestació massiva per un habitatge digne

Per El Periòdic

Guillem Casal durant una compareixença el passat 10 de novembre. SFGA/JAViladot.
Guillem Casal durant una compareixença el passat 10 de novembre. SFGA/JAViladot.

"El que hem de fer és atendre les nostres responsabilitats. I si cada cop que tinguéssim una problemàtica haguéssim de dimitir, estaríem dimitint cada matí quan arribem al Govern, perquè governar és enfrontar-se als problemes i trobar-hi solucions". D'aquesta manera ha expressat el ministre portaveu, Guillem Casal, el sentiment de l'executiu davant les peticions de dimissió que es van escoltar aquest divendres en la manifestació per un habitatge digne. Casal ha reiterat que la problemàtica de l'habitatge és "la principal preocupació" per al Govern i ho ha defensat argumentant totes les accions que s'han fet tant per atendre el problema a curt com a llarg termini. En aquest sentit, ha reiterat que l'executiu, "abans" fins i tot de les protestes ja va impulsar projectes de llei per mirar de trobar "palanques" que millorin la situació de tensió que es viu. Així, ha recordat la pròrroga dels lloguers, la moratòria a la inversió estrangera en béns immobles i l'impost a les inversions estrangeres i també ha remarcat que en el pressupost del 2024 "gairebé el 50% de la inversió" va destinada a habitatge, per a la creació d'un parc públic.

En aquest sentit, el portaveu de l'executiu ha reivindicat que l'executiu no només està atenent la situació des d'un punt de vista "curtterminista" sinó també a llarg termini i que per això hi ha sobre la taula altres mesures com la modificació de la llei d'urbanisme, la llei d'inversió estrangera o també l'aplicació dels estudis de càrrega i tl'impuls a la col·laboració publicoprivada perquè hi hagi més oferta d'habitatge al mercat. Així, ha manifestat que la seva responsabilitat és "implementar totes aquelles mesures per poder destensionar aquesta problemàtica i d'altres que hi pugui haver a la societat". "Aquesta és la nostra responsabilitat, per tant, dimitir, no", ha asseverat amb contundència.

Casal ha destacat que en algunes de les protestes es va demanar consens i aquest ha estat possible per dur a terme alguna d'aquestes mesures i ha apel·lat novament a què aquesta entesa pugui ser extensible a altres accions. El portaveu de l'executiu ha posat en relleu que la problemàtica és "estructural i, per tant, afecta el model econòmic i social" i ha recordat que "no té una solució fàcil a curt termini" sinó que en ser una problemàtica "complexa les solucions també han de ser variades i complexes".

Davant la demanda de la ciutadania que hi hagi accions immediates,  ha manifestat que està "d'acord" en què hi han de ser i ha apel·lat a la pròrroga forçosa dels lloguers tot recordant que la llei estableix que els contractes s'hagin de prorrogar tres anys i que a més "només es puguin apujar tenint en compte unes variables ben concretes i un preu ben concret". "Amb aquesta mesura atenem la problemàtica al moment actual, de manera més immediata", ha manifestat.

I sobre el fet, expressat pel secretari general de la Unió Sindical d'Andorra (USdA) que la gent ha perdut la por a sortir al carrer, el portaveu de l'executiu ha destacat que al llarg de les dècades hi ha hagut diverses protestes. "La societat andorrana és una societat que sempre ha mostrat el seu neguit i ho continuarà fent i jo crec que és bo", ha conclòs.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT