PUBLICITAT

Martí: «Als Pirineus no hi ha ara instal·lacions per fer uns FOJE»

  • El president del COA assegura que Àustria no hauria estat escollida per al 2015 si no anés amb Liechtenstein
IVÁN MOURE
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Jaume Martí ?de blanc, al centre? en la recepció dels esportistes que van anar als Jocs Mediterranis de Pescara, al juny de l'any passat. Foto: ONA MORANTE

Dissabte passat la història de les candidatures olímpiques va marcar un abans i un després en ser escollida Àustria i Liechtenstein per acollir el Festival Olímpic de la Joventut Europea (FOJE) del 2015, en l'assamblea que es va celebrar a Belgrad (Sèrbia). És la primera vegada en la història de l'olimpisme que guanya una candidatura conjunta i també la primera que un petit país ho aconsegueix. És un primer pas que pot canviar les perspectives de futur i que poden ser beneficioses per a Andorra, ja que ha intentat diverses vegades sense èxit presentar un projecte per acollir uns Jocs Olímpics d'Hivern. La última va ser fa ben poc, quan es va parlar d'unir esforços amb Saragossa per a la cita del 2018 tot i que finalment els contactes no van fructificar.

Aquest precedent d'Àustria i Liechtenstein ha estat vist amb molt bons ulls pel president del Comitè Olímpic Andorrà, Jaume Martí, qui ahir va assegurar a aquest país: «Era evident que votaríem per un petit país amic. Nosaltres tenim veïns grans i algun dia qui sap si aconseguim res similar». En aquesta línia, però, Martí no va ser optimista en assegurar: «El problema és que als Pirineus ara mateix no tenim instal·lacions per poder acollir uns FOJE. Per exemple que jo sàpiga no hi ha ni una pista de descens i si no m'equivoco, tampoc de supergegant. Aquestes carències les tenen molt en compte tant el Comitè Internacional com l'Europeu».

el poder dels petits països / Sigui com sigui les situacions canvien, com va passar amb Torí quan va aconseguir ser seu dels Jocs d'Hivern 2006 quan anys abans era impensable que els Alps poguessin aconseguir tenir una cita olímpica. I en el tema de les votacions els petits països tenen molt a dir, com s'ha demostrat amb la candidatura guanyadora de Liechtenstein amb Àustria. Tal i com va explicar el president del COA «Els nou petits països estem units i som un medi de pressió davant de les grans potències». La unió fa la força i aquests han estat decisius per als FOJE del 2015, que es van guanyar per només un vot de diferència (23 vots per 22) contra l'altra candidatura, Sarajevo.

¿Andorra seria capaç? / Uns FOJE mouen prop de 1.500 joves esportistes i està clar que ni per instal·lacions ni per espai Andorra podria lluitar sola per ser candidata. Però sí amb França i/o Espanya: «Nosaltres estaríem encantats amb una iniciativa d'aquest estil», va afirmar Martí.

L'actual junta del COA, però, finalitzarà el mandat al 2013 i segons Martí «si algun dia s'estudia la possibilitat de fer una candidatura conjunta per acollir qualsevol cita olímpica nosaltres ja no hi serem a la directiva». Ell, que va lluitar de valent durant anys per aconseguir que Andorra fos membre de ple dret dels Jocs del Mediterrani –ho és des del 2009, quan van celebrar-se a Pescara, va indicar que «de moment» no pensa en res després d'aquest primer precedent amb Àustria i Liechtenstein. «A mi em faria ilusió fer alguna cosa; no seria mala idea però s'hauria de mirar si és factible i la veritat és que ho veig massa lluny», va reconèixer.

El que està clar és que és un tema del qual segons Martí «es parlarà» en la pròxima assamblea general del COA i que amb aquests tipus de converses es fan els embrions dels projectes. Temps al temps.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT