PUBLICITAT

Andorra la Vella

Espot anuncia el final de les negociacions amb la UE sense entrar en detalls

El cap de Govern declara que inicia el periode de redacció del tractat

Per Joan Jiménez

Xavier Espot, aquesta tarda compareixent davant la premsa.
Xavier Espot, aquesta tarda compareixent davant la premsa. | SFGA/CEsteve

Avui a la tarda, el cap de Govern, Xavier Espot, ha convocat els mitjans de comunicació de forma extraordinària, després d’una darrera sessió de negociacions que va tenir lloc avui al matí a Brussel·les per tancar alguns aspectes pendents tant en l’àmbit bilateral com multilateral de l’Acord d’associació entre la Unió Europea (UE), Andorra i San Marino, per anunciar que «les grans línies polítiques d’aquest acord estan ja negociades però no tancades; però en tot cas, molt ben perfilades». Espot ha explicat que, una vegada negociats els grans pilars de l’acord, «s’inicia un treball de redacció, d’aclariment d’aquells aspectes que puguin ser dubtosos, però sense posar en entredit aquelles grans línies polítiques i respectant aquestes» per tal de perfilar detalls més concrets del tractat. Així mateix, el mandatari també ha dit que «Andorra no signa res de moment, ja hem dit que encara passarien uns mesos fins que nosaltres signéssim o rubriquéssim aquest acord» que ara passa a una etapa de redacció en què s’acabarà d’articular tot el cos del tractat seguint les línies polítiques negociades fins ara.

El cap de Govern ha anunciat també que, amb el final d’aquesta etapa de l’acord, es farà un acte el pròxim dimarts 12 de desembre a la capital de Bèlgica on es reunirà amb el vicepresident de la Comissió Europea i cap negociador de la UE per aquest subjecte, Maros Sefcovic. El vicepresident europeu informarà els 27 estats membres de la Unió Europea la setmana  vinent sobre l’acord d’associació en el marc del Consell d’Afers Generals de la UE, en què explicarà la conclusió de les negociacions havent complert amb el mandat que el Consell Europeu va donar a la Comissió Europea respectant el calendari, les especificitats dels actors negociadors i l’homogeneïtat del mercat interior, i el presentarà als països que conformen la institució europea.

Espot també ha declarat que esperen poder rubricar l’Acord d’associació abans de la finalització del mandat de l’actual Comissió, apuntant cap als mesos d’abril o maig de 2024. Així mateix, el cap de l’Executiu ha comunicat que el referèndum serà a finals de l’any que ve, amb un termini previ de sis mesos per a explicar l’Acord d’associació a la ciutadania abans de votar sobre aquest document.

Espot s'ha mostrate orgullós davant dels mitjans declarant que «és un dia important per a Andorra perquè hem assolit una fita positiva, i la clau de volta del procés de diversificació econòmica i apuntala la prosperitat econòmica i social dels pròxims decennis». El cap de Govern ha esmentat que les línies vermelles que va marcar la delegació negociadora andorrana han estat respectades.

Qüestionat per aquestes línies en matèria de telecomunicacions, per exemple, el cap de Govern ha declarat que «dimarts en parlarem amb detall, però que sapigueu que el període transitori que nosaltres demanàvem s’ha acceptat, nosaltres volíem un mètode de càlcul específic per a Andorra en matèria de roaming». Segons ha explicat Espot és que s’ha acceptat de moment és que el mètode es pugui pactar més endavant, havent pactat amb la UE una moratòria de set anys.

En matèria de serveis financers, el mandatari ha comentat que a l’última versió del protocol ja incorporava aquells aspectes que l’Executiu considerava «essencials» per a garantir l’estabilitat del sistema financer, ficant d’exemple el fet que en la darrera versió «havien eliminat l’absència de reciprocitat, més participació dels òrgans nacionals en tot el procés de supervisió del sistema financer, la clàusula de salvaguarda havia quedat temperada, havíem passat de 10 a 15 anys de període transitori» a més que «hi ha un compromís molt ferm del Copríncep francès de poder negociar amb el Banc de França l’accés als mecanismes de liquiditat». Per aquests motius, Espot ha qualificat d’«adequat» l’acord emprès pel Govern i la Unió Europea sobre els serveis financers.

En la darrera sessió bilateral d’avui, la delegació andorrana i la Comissió Europea han tancat 10 annexos sobre Medi Ambient, Energia, Telecomunicacions, Seguretat social, Dret d’Establiment, Contractació Pública i Transports, entre d’altres; així com el Protocol Bilateral específic pel Principat, havent finalitzat així les línies polítiques de l’Acord entre les dues entitats.

PUBLICITAT
PUBLICITAT