PUBLICITAT

Escaldes- Engordany

La transhumància d’Andorra, patrimoni immaterial de la Unesco

Bonell ha valorat la inscripció com un reconeixement al país

Per El Periòdic

33 La delegació andorrana, ahir.
33 La delegació andorrana, ahir. | Govern d’Andorra

La transhumància d’Andorra va ser inclosa en la Llista representativa del patrimoni immaterial d la UNESCO, en el marc del 18è Comitè intergovernamental del Patrimoni cultural immaterial de la UNESCO, celebrat a la República de Botswana. Així, el Principat s’ha sumat aquest dimarts a l’ampliació de la inscripció de la ‘Transhumància, moviment estacional dels ramats’, a proposta d’una candidatura transnacional de la qual Andorra forma part.

La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell, va valorar ahir la inscripció com un reconeixement a una de les pràctiques ramaderes andorranes més ancestrals, la qual no solament forma part del patrimoni natural, sinó també del patrimoni cultural del país. Aquesta pràctica també contribueix a la sostenibilitat i la preservació del paisatge i la biodiversitat d’Andorra.
Per la seva banda, el ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, i portaveu del Govern, Guillem Casal, va destacar que el nou reconeixement de la UNESCO arriba poques setmanes després que la FAO hagi reconegut el sistema agro-pastoral d’Andorra com a Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM). Amb aquesta doble identificació es dona un label internacional a la singularitat del sistema de producció ramadera del país i també sobre els beneficis compartits que aquestes activitats generen pel conjunt de la població.

Entre els arguments per a la inscripció, el comitè avaluador va destacar el paper dels ramaders en la documentació, la transmissió i la promoció de la transhumància; així com l’impacte econòmic i social als països on es practica, més enllà de l’activitat ramadera pròpiament dita. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT