PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Concòrdia: 12 esmenes a la llei de l’impost sobre la inversió estrangera

El grup parlamentari vol garantir una regulació justa que promogui el desenvolupament sostenible immobiliari

Per El Periòdic

Cerni Escalé durant una sessió del Consell General.
Cerni Escalé durant una sessió del Consell General. | Eduard Comellas

Concòrdia ha presentat avui 12 esmenes al Projecte de llei de l’impost sobre la inversió estrangera immobiliària al Principat d’Andorra per garantir una regulació justa i equitativa que promogui el desenvolupament sostenible del mercat immobiliari al país.

Entre les esmenes presentades, les més rellevants tenen com a finalitat frenar la tensió especulativa del mercat de l’habitatge. Per aquest motiu, des del grup parlamentari s’ha proposat, en primer lloc, ampliar les tipologies de residència a Andorra que estaran sotmeses a l’impost per incloure les persones residents a Andorra amb activitat econòmica principal fora del país (coneguts com a residents passius), que serien els titulars d’autoritzacions de residència sense treball, i també als titulars de permisos de residència per a nòmada digital.

En segon lloc, proposen establir un tram impositiu únic i equivalent al 10% sobre el valor real de la inversió estrangera immobiliària efectuada, amb l’objectiu de prioritzar les adquisicions d’immobles a aquelles persones que viuen i treballen al Principat. En la mateixa línia, i en oposició rotunda a la visió expressada per part del Govern en el projecte de llei permetent l’adquisició de més de 10 immobles per part de persones estrangeres no residents, Concòrdia proposa establir límits màxims a les inversions estrangeres a un sol habitatge per persona estrangera no-resident. Una mesura que consideren imprescindible per a respondre l’espiral inflacionària que pateix actualment el mercat de l’habitatge d’Andorra. 

També es proposa, amb l’objectiu de minimitzar el risc d’efecte crida que produirà l’establiment de l’impost i la futura modificació de la Llei d’inversió estrangera, de mantenir vigent la suspensió transitòria de la inversió estrangera immobiliària fins que el Consell General no hagi modificat la Llei 10/2012 d’inversió estrangera al Principat d’Andorra. En aquest sentit, han recordat que l’Executiu va comprometre’s durant el debat d’Estat de l’habitatge, celebrat el passat 16 de novembre, a modificar immediatament la Llei d’inversió estrangera, en consens amb la resta de grups parlamentaris.

Finalment, el grup parlamentari ha apuntat que el conjunt d’esmenes reflecteix el seu objectiu de millorar la legislació existent per assegurar un marc normatiu equilibrat i beneficiós per a la comunitat andorrana. Així, les modificacions suggerides aborden les preocupacions actuals sobre l’accés a l’habitatge i l’impacte de la inversió estrangera en el mercat andorrà.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT